Restez au courant de Bionews

Berloumi Bio

Zuivelarij Berloumi is de zaak van David De Coster, vroegere leerkracht op de Hotelschool van Gent.  De kaas waarmee David bekendheid verworven heeft is de Berloumi-kaas, een variant op de Cypriotische halloumi, een populaire kaas in Mediterrane landen en het Midden-Oosten. Het is een taaie kaas waarbij de melk eerst wordt opgewarmd en daarna nog eens gekookt. Het koken in wei zorgt voor de textuur                                                                       zodat we die kaas kunnen grillen, bakken en frituren zonder dat het smelt.

Berloumi Bio

In de Zuivelarij verwerken ze melk van lokale boeren tot uniek zuivel. Stein, hun boer in omschakeling, gaat binnenkort biologische melk produceren. Hun eerste biologische kaas lanceren was dus een logische stap. Zo verkorten ze de keten tussen de boer en de consument.

Boer in omschakeling

Sinds kort hebben ze een lokale boer die heel graag wil omschakelen naar biologische landbouw. Biologisch boeren is een vak apart: de boer doorloopt een leerproces, de bodem krijgt tijd om te herstellen, en de dieren moeten voldoende lange tijd leven volgens de biologische standaard. De omschakeling zal dus een hele tijd duren maar in afwachting kan je al proeven van hun Berloumi Bio gemaakt met biologische melk van de Belgische coöperatie Biomilk.

Beter leven

Biologisch verzorgde koeien eten naast het gras in de wei aangepast biologisch ruwvoer en de melksamenstelling is een beetje anders met een gezonde vetzuursamenstelling. Ook voor hun gangbare Berloumi streven zij en hun boeren ernaar om zo weinig mogelijk additieven te gebruiken. Dankzij die zo natuurlijk mogelijke werkwijze hoeven ze aan hun kaasproductie niet zo heel veel te veranderen. De melk en ingrediënten worden duidelijk gescheiden van de gangbare Berloumi en alle ingrediënten en processen zijn biologisch gecertificeerd. 

Naast veel andere regels gebruikt een bioboer geen kunstmest, minder pesticiden, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en geen genetisch gemanipuleerde gewassen. Biologische dieren kunnen vrij naar buiten, hebben een ruimere huisvesting en worden op een natuurlijke 100% biologische manier gevoederd. Door het principe van grondgebondenheid worden overbegrazing, bodemerosie en vervuiling tegen gegaan. Het gebruik van antibiotica en geneesmiddelen wordt beperkt. Biologische landbouw heeft minder impact op de natuur en levert een hoogwaardige biologische melk op.

Sterke partners

Omdat ook biologische verzorgde koeien elk dag melk geven moesten ze onmiddellijk op zoek naar stevige en betrouwbare partners om alle melk te kunnen verwerken. Bio-Planet, Biofresh, belangrijke partners in de distributie van biologische voeding waren onmiddellijk enthousiast. Op korte tijd zullen ze meer dan 100 nieuwe verkooppunten hebben voor Berloumi Bio. Bovenop de vliegende start sinds 2015 van hun gangbare Berloumi wordt dit een hele uitdaging voor team Zuivel.