Restez au courant de Bionews

Eerste producten van Belgische soja

Het telen van soja staat in België nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten waren alvast veelbelovend. Boer Simon Colembie oogstte vorig jaar 2,5 ton sojabonen op zijn velden in Kruishoutem. Hij kreeg daarbij de steun van Colruyt Group en kennisinstellingen ILVO en Inagro. De bonen werden door La vie est belle verwerkt tot twee sojaburgers en twee sojaspreads (terug te vinden bij Bio-Planet).

Een groot voordeel van Belgische, lokale teelt, is dat er minder soja wordt ingevoerd uit Noord- en Zuid-Amerika. De weg die de soja aflegt van begin- tot eindproduct is minimaal en beter voor het milieu. Na de oogst op het veld in Kruishoutem is de weg naar producent La vie est belle in Brugge kort, wat zorgt voor een kleine ecologische voetafdruk. Bovendien haalt soja stikstof uit de lucht en verrijkt het zo de bodem. Een ideaal gewas dus om mee af te wisselen op het veld.

Het pioniersproject van boer Simon Colembie in Kruishoutem was een eerste grote stap in een leerproces en zoektocht naar het potentieel van de sojateelt in ons land. De toekomst ziet er alvast veelbelovend uit. Lees meer over het project op colruytgroup.com

De producent La vie est belle in Brugge verwerkte de sojabonen tot twee soorten burgers en twee spreads:

De sojaspread met sesam

De sojaspread met zeewier

De sojaburger met sesam

De sojaburger met shiitake en zeewier

Bron: Colruyt