Restez au courant de Bionews

Plasticvrije supermarkt opent in Amsterdam: 'Plastic soep is een wereldwijd probleem'

In Amsterdam is vandaag de eerste plasticvrije pop-up supermarkt van de wereld geopend. In het Ekoplaza Lab zijn bijna 700 plasticvrije producten te vinden. Het doel? "We willen alle supermarkten laten zien dat dit kan."

In het nieuwe deel van de supermarkt zijn de producten niet verpakt in plastic, maar bijvoorbeeld in karton of afbreekbaar plastic. "Dat ziet eruit als plastic, maar composteert in 12 weken terug tot aarde of koolstof", legt Ekoplaza-directeur Erik Does uit.

Met een potje naar de supermarkt

Centraal staat in ieder geval dat de klant helemaal niets merkt van de afwezigheid van het plastic in de winkel. Waar je in andere plasticvrije winkels ziet dat klanten zelf potjes mee moeten nemen om hun hagelslag in te doen, is dat bij de Ekoplaza juist niet het idee. Does: "We willen niet terug in de tijd. We willen dat de plasticvrij boodschappen doen gemakkelijk, schaalbaar en rendabel is."

Want dat veel supermarkteigenaars op dit moment denken dat het niet mogelijk is om hun winkel plasticvrij te maken, is voor Does wel duidelijk. "Het idee om dit te doen, kwam van de Britse organisatie A Plastic Planet. Zij hebben een half jaar gezocht naar een Europese supermarkt die plasticvrij wilde gaan, maar het lukte ze niet om er een te vinden. De Plastic Soup Foundation uit Amsterdam heeft ons in contact gebracht, en wij zeiden meteen ja."

Plastic soep

Hoe lang het pop-up gedeelte open blijft, is volgens Does nog niet helemaal duidelijk. "We zijn al jaren bezig met onze producten plasticvrij maken, dus dit wilden we gewoon doen, en we moeten nog even kijken of hij blijft of niet. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat het plastic uit al onze winkels verdwijnt, want de plastic soep is een wereldwijd probleem."

Bron: RTL nieuws