Blijf op de hoogte van Bionews

Carrefour maakt komaf met polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes

Carrefour maakt voortaan komaf met polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes. Hoewel die allebei recycleerbaar zijn, worden ze in België niet gesorteerd of gerecycleerd. Daarom vervangt de retailer ze nu door recycleerbare kartonnen verpakkingen. Op die manier wil Carrefour de strijd tegen plastic opvoeren.

Carrefour, dat een toonaangevende rol wil spelen in de voedseltransitie, voert een actieve strijd tegen het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik en niet-gerecycleerd plastic. Dat blijkt uit Act For Food-programma dat de retailer vorig jaar lanceerde. Daarbij heeft actie 9 tot doel om actief te strijden tegen plastic voor eenmalig gebruik, focust actie 11 op de vermindering van het aantal productverpakkingen en is het bij actie 14 zelfs te bedoeling om tegen 2025 om alle producten van het huismerk van 100% recycleerbare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen te voorzien. Om die doelen te bereiken biedt Carrefour zijn klanten sinds een jaar de mogelijkheid hun eigen herbruikbare verpakking mee te nemen naar de winkel. Maar nu gaat de retailer nog een stapje verder en maakt hij ook komaf met polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes. Hoewel die allebei recycleerbaar zijn, worden ze in België niet gesorteerd of gerecycleerd. Daarom vond Carrefour het zo belangrijk hiervoor een oplossing te vinden. In 2018 gebruikte Carrefour zo al 20 ton minder polystyreen en plastic.

De eerste afdeling waar Carrefour de materialen vervangt is de zelfbedieningsafdeling van de beenhouwerij. Drie productgamma’s van het merk Carrefour kregen al een nieuwe verpakking. Het kalfsvlees, het bio-assortiment en het gevogelte is voortaan verkrijgbaar in een recycleerbare kartonnen verpakking die afgesloten is met een plastic folie, of op een recycleerbaar karton waarop het vlees via een folie vacuüm is verpakt. Deze verpakkingen kunnen van elkaar worden losgemaakt. Zo kan het karton gerecycleerd worden en kan de plastic folie bij het pmd-afval. Op die manier kan er dan weer meer pmd opgehaald en gerecycleerd worden in ons land.

De zwarte kunststofverpakking van andere beenhouwerijproducten zal ook worden vervangen door doorschijnende of lichtgekleurde trays en het monomateriaal zal de voorkeur krijgen om te zorgen voor sortering en recycling.

“Carrefour wordt zo de eerste retailer die concrete alternatieven biedt voor niet-recycleerbare verpakkingen. Daarbij stopt Carrefour niet bij het gebruik van recycleerbare materialen, maar gaat het nog een stap verder door zich vragen te stellen over hun recycleerbaarheid”, reageert de groep.

Bron: Gondola