Blijf op de hoogte van Bionews

Hoe gezond zijn groentenburgers ?

Diëtiste Sanne Mouha proeft voor Het Laatste Nieuws verschillende veggieburgers en geeft haar oordeel. 

Om een portie vlees te kunnen vervangen moeten een groenteburger minstens 5 gram eiwitten bevatten want eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren, huid en hormonen. Zonder die eiwitten kan ons lichaam niet functioneren.
Een groenteburger is dus een waardige vervanger van vlees maar is geen goede groentevervanger. Zo'n burger bevat namelijk slechts 50% groenten want veel te laag is om te spreken van een volwaardige portie. 
Ook het aantal calorieën bepalen of een groenteburger gezond is. Een mager stuk vlees, bijvoorbeeld 100 g kip, bevat zo'n 100 calorieën terwijl een gewone vleesburger makkelijk 200 à 250 kcal bevat. Ook groenteburger bevatten makkelijk 150 à 200 calorieën per portie en soms zelfs meer (zeker de gepaneerde groenteburgers). 
Een pluspunt van heel wat groenteburgers is dat ze vezels kunnen bevatten, wat niet in vlees zit. Ook de impact op het milieu is stukken kleiner dan een burger met rundvlees. 

Een groenteburger is dus een waardige vleesvervanger maar geen groente vervanger concludeert Sanne. Als je echt zeker wil zijn kan je de vlees vervangende groenteburger gewoon zelf klaarmaken. Je gebruikt hiervoor peulvruchten, kikkererwten en linzen met hierbij nog een portie noten voor een goede beet en wat geraspte groenten zoals wortelen. Om het geheel te binden kan je bloem of lijnzaad gebruiken. Alles samengooien in de blender en klaar!

Onderstaande ook een heel lekker recept voor een sojaburger van EVA:
https://www.evavzw.be/recept/sojaburgertjes

 

 

Bron: HLN & EVA