Blijf op de hoogte van Bionews

Fanatieke slager Pascal (49) wordt wereldwijde producent van ... veganistisch eten

Pascal Depuydt (49) is de vijfde generatie uit een slagersfamilie en in Ieper vooral gekend als de voormalige fanatieke slager van ‘Puydtjes’. Vanuit Polen verovert hij nu de wereld met zelfgemaakte veganistische producten.

Pascal Depuydt (49) was zaakvoerder van slagerij Puydtjes op de Neermarkt in Ieper en trok 7 jaar geleden naar Polen om een vleesverwerkend bedrijf met varkenskwekerijen, slachthuis en winkels te runnen. “Na de overname heb ik het slachthuis meteen gesloten, want ik kan daar niet goed tegen. Dat klinkt misschien vreemd uit een slagersmond, maar een slacht heb ik zelf nog nooit gedaan of laten uitvoeren in mijn eigen bedrijf. Ik kwam destijds naar Polen omdat dit volgens mij het land was met de beste vleeskwaliteit, maar dat is ondertussen veranderd. Door het overaanbod en de export vanuit België vind je in Polen nu ook alleen maar spotgoedkoop Belgisch vlees. Het smaakt mij niet meer, waardoor ik nu veel minder vlees eet.”

Groeien

Pascal liet zijn slagerszaak aan de Ieperse Neermarkt over aan zijn ex en zag opportuniteiten op de biologische, vegetarische en veganistische markt. “Die is overal ter wereld aan het groeien. Daarom besliste ik om te stoppen met vleesproductie en enkel nog te investeren in een veganistisch en biologisch assortiment onder de naam VeggieBel. Samen met zes medewerkers maak ik in Polen veganistische bereide maaltijden, patés en sauzen. Ook de ingrediënten maken we zelf. Sommige producten, zoals onze mayonaise, hebben we zelf uitgevonden. In amper acht maanden tijd leveren we aan 22 landen. Ik opende dit jaar een bureau in Dubai om te leveren aan onze Arabische en Aziatische markt. In Ieper doopte ik mijn oude vennootschap ‘Puydtjes Charcuterie’ om naar ‘Vegan Republic’. Ik kom zelf nog gemiddeld 1 keer per maand naar Ieper om mijn kinderen en ouders te zien.”

Pascal wil zich echter niet opwerpen als fervent tegenstander van vleeseters. “Ik wil hen gewoon minder vlees laten eten, omdat dit gezonder is en beter voor het milieu. Ik zie de toekomst plantaardig tegemoet.”

 

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190329_04289692