Blijf op de hoogte van Bionews

Plastic afval uit de oceaan voor de Ecover Ocean Bottle

Ecover presenteert in primeur de Ocean Bottle: de eerste gerecycleerde plastic fles waarvan 10% afkomstig is van plastic afval uit de zee. Het plastic is afkomstig van Europese vissers die op plastic zeeafval vissen en het verzamelde plastic doorspelen aan de verpakkingsindustrie. Dit jaar zal Ecover alvast één ton oceaan plastic gebruiken voor zijn verpakkingen en het heeft als doel dit volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

Volgens huidige schattingen sterven elk jaar 1 miljoen zeevogels en 100.000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen door ingeslikt plastic dat in de zeeën rondzwerft.
Uit cijfers voor de Noordelijke Stille Oceaan blijkt zelfs dat vissen elk jaar niet minder dan 24.000 ton plastic slikken – evenveel als 480 miljoen plastic tweeliter flessen.

Waste Free Oceans Project

Ecover staat mee aan de wieg van het ‘Waste Free Oceans’ project. Daarbij worden bestaande vissersboten uitgerust met een nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen.  Vervolgens wordt het afval verscheept naar de Closed Loop recyclagefabriek voor behandeling en omzetting in nieuw plastic. Dit plastic wordt vervolgens door Logoplaste gebruikt om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Ecover hoopt dat dit het beginpunt is voor een project waarmee  enorme hoeveelheden plastic afval systematisch uit zee kunnen worden opgeruimd. Het terugdringen van plastic afval in de oceanen zorgt niet alleen voor gezondere en gelukkigere vissen en zeezoogdieren, maar heeft ook belang voor de mens, aangezien het uiteindelijk ook het gehalte microplastics in onze voeding, dranken terugdringen.

“Onze oceaan plastic fles is maar één kleine stap in de oplossing van het probleem, maar je moet ergens beginnen”, zegt Philip Malmberg, CEO van Ecover. “Nu moeten we een breder netwerk opzetten van vissers, recyclagevoorzieningen en producenten. We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaan plastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen.”
Tom Domen, lange termijn innovatiemanager bij Ecover, hoopt dat deze fles de overheden ertoe kan aanzetten om aandacht te besteden aan het probleem van oceaan plastic en een oplossing uit te werken.

Circulaire economie

“We moeten recyclage anders gaan bekijken en ernstig werk maken van een echte circulaire economie,” voegt Domen toe. “We moeten het plastic in de oceanen opruimen en ervoor zorgen dat er geen extra plastic meer in terecht komt. Iedereen, van regeringen, over de vissersindustrie tot de consumenten die gaan winkelen in de supermarkt, hebben een rol te vervullen om dit gedaan te krijgen.”

“We zijn bij Ecover voorbij het punt waarop we enkel willen dat onze verpakking minder slecht is voor het milieu. We willen dat ze een positief effect heeft op de wereld. Ik durf te hopen dat mensen deze fles keer op keer zullen hervullen, en ook gebruiken voor andere toepassingen nadat ze klaar zijn met de afwas – we willen niet dat deze fles opnieuw bij het afval terecht komt”, besluit Tom Domen.Ecocover. Photo: Professional Images/@ProfImages

Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale ‘zeelavendel en eucalyptus’ geur. In deze fase wordt de nieuwe fles op een beperkte oplage geproduceerd en Ecover streeft ernaar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder toeneemt, en er voldoende flessen zullen zijn om ze ook in België in de handel te brengen.