Grasgevoerd rundvlees en duurzaam gevangen vis voor huisdierenvoeding Yarrah

Terwijl het gros van de ingrediënten die Yarrah gebruikt voor zijn bio huisdiervoeding uit West-Europa komt, is het gebruikte rundvlees afkomstig van veeboerderijen in het Zuid-Amerikaanse Uruguay. Een verrassende maar niet onlogische keuze blijkt. In Europa is er namelijk te weinig biologisch rundvlees beschikbaar. Maar die schaarste is zeker niet de enige reden legt Jolanda Huizing, marketing- en communicatieverantwoordelijke uit : “In Europa eten runderen niet enkel gras, ze worden ook bijgevoerd met onder meer soja. Voor het voedsel van de koe is ook erg veel water nodig. Uit onderzoek blijkt dat voor een kilo rundvlees 15.000 liter water gebruikt wordt. In Uruguay heb je al deze nadelen niet: dat land heeft erg veel grasland (75% van de totale oppervlakte van het land) en is dus ideaal voor veeteelt. De koeien leven er puur op gras en het vlees is daardoor rijker aan omega-3-vetzuren. Een ander voordeel is dat de runderen in Uruguay veel meer ruimte hebben waardoor de kans op epidemieën bij de koeien veel kleiner is dan in dichtbevolkte gebieden zoals bij ons. Vanzelfsprekend gebruiken we net als bij onze Europese leveranciers de restproducten voor onze dierenvoeding.”

Duurzaam gevangen vis ipv biologische vis

Een tijdje geleden koos  Yarrah er bewust voor gekozen om duurzaam gevangen vis te gaan gebruiken in zijn producten en dus niet langer te gaan voor biologische vis. Het gaat om in het wild gevangen zeevis die gecertificeerd wordt door MSC (Marine Stewardship Council). Zo is men zeker dat de vistechnieken de marine fauna en flora niet belasten en die de visbestanden in stand houden. “Na een grondige evaluatie bleek de regelgeving omtrent de biologische viskweek niet te verzoenen met onze visie. Wij willen op de meest duurzame en diervriendelijke manier het beste biologische diervoeder produceren en daarvoor bleek duurzame visvangst de juiste keuze.”, vertelt Jolanda Huizing. Arthur Hartman legt uit: “Ons onderzoek leerde dat biologische vissen  gevoerd worden met duurzaam, niet-biologische gevangen vis. Het kost ongeveer 4kg duurzame vis om 1 kg biologische vis te kweken. Bovendien vinden we het concept van duurzaam gevangen vis veel natuurlijker. Ook de zalm in onze voeding is duurzaam gevangen en komt niet uit kwekerijen waar ze op een onnatuurlijke wijze gedwongen zijn in scholen te zwemmen.”