Blijf op de hoogte van Bionews

Biobananen uit Europa!

Ja, er is ook bananenteelt in Europa. Meer bepaald op de Canarische eilanden en dan vooral op het eiland Tenerife.

Door de nabijheid van continentaal Europa is het transport erg snel en dat maakt een ethyleenbehandeling overbodig. De geteelde variëteit is er een met zwart pigment, waardoor de bananen bij het rijpen een zwarte kleur krijgen terwijl de vrucht aan de binnenzijde romig wit blijft. De biologische bananen van tenerife zijn ongeveer 30% duurder dan ons bekendere varianten uit Midden- en Zuid-Amerika. De biologische bananentelers op Tenerife melden een rendement dat twee tot drie maal lager is dan dat van gangbare telers.

Hoewel weinig bekend in de rest van Europa is de bananenteelt (gangbaar) in Tenerife aanzienlijk, want ze is goed voor 90% van de Spaanse vraag. Er zijn trouwens aanzienlijke verschillen met de Amerikaanse bananenteelt. Door de vulkanische ondergrond is de banaan van Tenerife heel rijk aan oligo-elementen en zetmeel, wat resulteert in een vaster vruchtvlees en een meer uitgesproken smaak. Omdat de verbruikers van de bananen veel dichterbij wonen rijpen de bananentrossen langer aan de bomen dan de Amerikaanse – ongeveer 50 weken. Het subtropische klimaat op Tenerife is gunstig voor de bananenteelt en het landbouwmodel is veel meer gericht op kleinschaligheid in vergelijking met de bananenteelt in Amerika. Sommige telers werken er al heel lang biologisch. De bemesting van de bananenplantage gebeurt er met de mest van de schapen en het compost van de bananenbomen.