Blijf op de hoogte van Bionews

Dossier: biologische frisdranken

Frisdranken drinken we het ganse jaar door. Ze lessen onze dorst en ze brengen een heerlijk moment van verstrooiing. Dat de gangbare frisdranken heel wat suiker en artificiële smaak- en kleurstoffen bevatten, nemen we er op de koop toe. Maar hoe zit het met de biologische frisdranken? Zijn ze lekkerder, gezonder, of ja, misschien zelfs voedzamer?

Frisdranken waren ooit traditionele bereidingen met vruchtensappen en wat suiker die je op warme dagen in de eigen keuken maakte. Met de komst van de drankenindustrie werd het een massaproduct dat perfect gekoeld op iedere straathoek te koop is en voor een heerlijk dorstlessend gevoel zorgt. Daardoor steeg het verbruik gigantisch– niet voor niets behoren Coca-Cola en Pepsi tot de grootste bedrijven ter wereld – en schaadt het ook de gezondheid (vooral obesitas wordt gelinkt aan overmatig frisdrankgebruik).

Geen kunstmatige zoet- of smaakstoffen

De aanbieders van biologische frisdranken zijn heel wat kleiner dan de frisdrankconcerns die achter de gangbare grote namen zitten. Wanneer je het aanbod bekijkt is wat er in flesje of blik zit ook totaal anders. De producenten willen vaak de traditionele frisdrankbereidingen eren, ze werken met andere zoetstoffen en echt fruitsap –  dat bij gangbare limonades al te vaak vervangen wordt door synthetische smaakstoffen.
Om het drankje zoet te krijgen wordt er meestal gewerkt met ongeraffineerd (riet)suiker of soms ook agavesiroop of een andere minder bewerkte zoetstof, zoals tarwesiroop. Bovendien zorgt het toevoegen van de vruchtensappen eveneneens voor een zoetend effect.  De populairste frisdrank, cola, bestaan eveneens in biologische varianten (Oxfam Fairtrade, Whole Earth...). Daarbij wordt er gewerkt met natuurlijke extracten en ook de kolanoot om de colasmaak te verkrijgen. Het in gangbare cola vaak aanwezige fosforzuur wordt echter niet toegelaten door de Europese bio reglementering. 

Enkele populaire biologische frisdranken

Bionade is een Duitse bio frisdrank dat ontwikkeld werd door een bierbrouwerij en dat merk je ook wanneer we de samenstelling onder de loep nemen. Het wordt namelijk echt gebrouwen van water en mout – zoals bier. Het moutsuiker wordt echter niet omgezet in alcohol, maar in gluconzuur. Dat is een gezonde zoetstof waardoor er geen extra suiker aan de limonade toegevoegd dient te worden. Voor de specifieke smaak van de Bionade-varianten wordt er wel fruit toegevoegd. 

Het Engelse Whole Earth biedt in zijn frisdrankengamma een reeks limonades met fruit en ook een cola. Opvallend is dat deze frisdranken een hoog gehalte fruitsap bevatten en verder gezoet worden met agave- of tarwesiroop.

Ook het Italiaanse Bionina produceert natuurlijke limonades met biologische ingrediënten. Het gebruikt natuurlijk mineraalwater van een bron uit de Apennijnen en werkt met het vruchtensap van de eigen biologische fruitboerderij.