Blijf op de hoogte van Bionews

Greensky windmolenpark: treinen op windenergie

De zeven Greensky windturbines in Gingelom, langs de E40 Brussel-Luik en de spoorweglijn Leuven-Luik, worden aanstaande zaterdag 24 oktober opgestart. Zij zullen 10.000 gezinnen van groene stroom voorzien en dagelijks 170 treinen laten rijden op windenergie!

In het najaar van 2015 schakelt Electrabel duidelijk een versnelling hoger met haar realisaties in de windenergiesector. Nadat eind september de oprichting werd aangekondigd van de coöperatieve Electrabel CoGreen voor zes bijkomende parken in bouw- of afwerkingsfase, vindt op 24 oktober in het Limburgse Gingelom de ingebruikname van zeven windturbines plaats in aanwezigheid van de partners van Greensky en een aantal politieke verantwoordelijken.

Groene energie op het spoorwegnet

Met zijn zeven turbines van 2 MW in Gingelom zal het Greensky park jaarlijks 35 miljoen kWh produceren waarmee 10.000 gezinnen van groene stroom worden voorzien en elk jaar 15.000 ton CO2 wordt bespaard. In totaal zal het park 25 windturbines tellen, verdeeld over zes gemeenten, vier provincies en twee gewesten. Het wordt daarmee een van de grootste van België.

Opmerkelijk aan dit duurzame project is ook dat Greensky het eerste windmolenpark wordt dat rechtstreeks is aangesloten op het spoorwegnet van Infrabel zodat dagelijks 170 treinen op groene energie kunnen rijden!

Met deze realisaties versterkt Electrabel haar plaats als grootste producent van groene stroom van het land (met 486 MW geïnstalleerde hernieuwbare energiecapaciteit) en helpt het België om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en de Europese doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen te behalen.

Open voor het publiek op 25 oktober

Tot 31 oktober aanstaande krijgen mensen die in de buurt van de Greensky windturbines wonen de kans om te investeren in het park via de coöperatieve Electrabel CoGreen. Zij kunnen tot 20 aandelen kopen ter waarde van 125 euro elk. 340 buurtbewoners schreven zich reeds in voor de zes parken, die dit jaar nog in dienst genomen worden, en dit voor een totaalbedrag van 725.000 euro.

Op zondag 25 oktober is de site van Greensky ook toegankelijk voor het publiek. De gelegenheid om met het hele gezin te ontdekken hoe windturbines werken en om alle vragen te stellen over dit belangrijke productiemiddel van hernieuwbare energie. Iedereen welkom!

Bron: www.electrabel.com

Foto: www.belga.com