Blijf op de hoogte van Bionews

Biocampagne 3-11 juni: Kies voor minder, maar beter vlees!

Zeg niet zomaar vlees tegen biologisch vlees. Want biovlees wordt geproduceerd volgens heel andere normen. En dat maakt van biovlees een goede keuze voor wie wel eens een stukje lust. Ontdek van 3 tot 11 juni 2017 de smaak en de kwaliteit van biovlees.

Biologische kippen, varkens en koeien lopen buiten, eten biologisch voer en kunnen lekker zichzelf zijn. De biologische veeteelt houdt uit principe nooit meer dieren dan de grond aankan en streeft naar het sluiten van de kringloop dichtbij. Minder dieren betekent minder milieulast. En dus ook minder vlees. Kies dus voor minder, maar beter vlees met bio!

Veeboer Raf Francken als boegbeeld

Biologisch varkenshouder Raf Francken is het trotse boegbeeld van de biocampagne over vlees. In zijn bedrijf De Groene Boerderij houdt hij opvallend minder dieren dan een klassiek varkensbedrijf. Toen Raf het bedrijf van zijn vader omschakelde naar bio, had hij 140 zeugen en 1.000 mestvarkens. Nu zijn dat nog 34 zeugen en 200 mestvarkens.

Raf wilde een gezond varken kweken met lekker, sappig vlees en een eerlijke boterham verdienen. Hij kwam uit bij de biologische productiemethode: “Zowel de moederdieren als de mestvarkens leven grotendeels buiten. Ik kweek mijn eigen robuuste ras, dat mals en sappig vlees levert. Mijn dieren zijn door mijn manier van werken erg weerbaar tegen ziekten. Gelukkig want in bio is het antibioticagebruik sterk beperkt. Ik heb op mijn bedrijf al zeker 10 jaar geen antibiotica nodig. Mijn biggen drinken tot tien weken bij de moeder.. Dat is erg lang, maar daarna zijn de biggen sterker.”

Voor dat sappige, malse varkensvlees betalen zijn klanten graag iets meer. Raf heeft een slagersdiploma en kan daardoor het vlees van zijn dieren zelf verwerken en in korte keten afzetten. “Mijn eigen vleesverkoop is de sturende factor, niet de markt. Goed vlees waar geen water in zit heeft een prijs, maar je betaalt ook niet zoveel meer dan gemiddeld. Mijn klanten zijn enthousiast over de smaak en daaruit haal ik veel voldoening.”

Diervriendelijke aanpak

Biologische veehouders zoals Raf Francken kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Hun dieren lopen buiten, eten biologisch voer en krijgen meer tijd om te groeien. Voor kippen, runderen en schapen gelden dezelfde principes: de dieren moeten naar buiten kunnen, moeten biologisch voer krijgen, mogen niet preventief met antibiotica behandeld worden en moeten ruimte krijgen om hun soorteigen gedrag te vertonen. Deze principes staan garant voor een diervriendelijke aanpak.

Doordat de biologische veeteelt het aantal dieren per beschikbare hectare beperkt, wordt ook de milieulast die door een teveel aan mest wordt veroorzaakt, sterk beperkt. Minder dieren én het laten begrazen van minderwaardige gronden door runderen, haalt bovendien de klimaatimpact van biologisch rundvlees naar beneden.

Zeg dus nooit zomaar vlees tegen biovlees. 
Wie begaan is met dier, milieu en klimaat, eet minder vlees. 
En kiest slimmer!

Campagneweek van 3 tot 11 juni

Laat je inspireren, ga op ontdekking - Beleef tijdens de biocampagne hoeveel liefde, zorg en vakmanschap er steekt in biologisch vlees en vleeswaren. Je kan genieten van een 20-tal toffe activiteiten op biobedrijven en verschillende promo-acties in biowinkels.

Word wijzer: op deze website vind je uitgebreide productinformatieboeiende ondernemersportretten en lekkere recepten over kip, varken en rund (op 31 mei staat alle info online). En daar komen verrassende feiten naar boven! 

Doe mee aan de wedstrijd: Test je kennis over biologisch vlees en win een prachtige barbecue van Weber! Doe vanaf 31 mei mee aan de wedstrijd op www.biomijnnatuur.be of kijk uit naar de flyers in je biowinkel! 

Ontdek het aanbod van biologisch vlees van kip, rund of varken van bioboeren van bij ons. In de biopuntengids vind je makkelijk een boer, afhaalpunt of winkel in je buurt.