Blijf op de hoogte van Bionews

Starbucks wil volledig recycleerbare koffiebeker maken

De wegwerpbare koffiebeker is vooral dankzij Starbucks een herkenbaar object in het straatbeeld geworden. Maar goed voor het milieu zijn al die bekers niet. De bekende koffieketen wil daarom zo snel mogelijk een groen exemplaar lanceren.

Starbucks maakt tien miljoen dollar vrij om een volledig recycleerbare en composteerbare koffiebeker te ontwikkelen. Die zouden ze graag binnen dit en drie jaar in gebruik willen nemen. De koffieketen slaat daarvoor de handen in elkaar met Closed Loop Partners, een fonds dat investeert in groene initiatieven.

De uitdaging zit hem vooral in het plastic omhulsel van de papieren beker, wat het vandaag onmogelijk maakt om de bekers te recycleren. Wie kan de code kraken om de twee materialen op een eenvoudige manier van elkaar te scheiden, of nog beter, een volledig nieuw materiaal ontwikkelen voor het omhulsel, dat niet van kunststof wordt gemaakt?

De beslissing van Starbucks komt er nadat in Groot-Brittannië aan de alarmbel werd getrokken omdat er jaarlijks 2,5 miljard koffiebekers worden weggegooid. De Britten willen daarom een taks op wegwerpbekers invoeren, om zo koffiedrinkers aan te sporen om hun eigen, herbruikbare, mok mee te nemen.

Milieuactivisten reageren vooralsnog afwachtend omdat het niet de eerste keer is dat de koffieketen dergelijk voornemen uit. Todd Paglia van de milieugroep Stand.earth, dat een petitie lanceerde om Starbucks onder druk te zetten, benadrukt dat de koffieketen in 2008 al de ambitie had uitgesproken om tegen 2015 honderd procent recycleerbare koffiebekers te introduceren.

Bron: De Standaard