Blijf op de hoogte van Bionews

biocampagne juni: biologische bessen, frambozen, aardbeien...

In de maand juni gaat de biocampagne van start rond biologische bessen, frambozen, aardbeien... Ook afgeleide producten zoals confituur, sap, coulis, ... worden in de kijker gezet! Gezichten van de campagne zijn actrice Tine Embrechts en biologisch fruitteler Wim Vandenberghe. 

Campagnemaand 1 - 30 juni 2018

Tijdens de campagnemaand worden er tientallen openvelddagen, plukactiviteiten, rondleidingen en promoacties georganiseerd. Op de website www.biomijnnatuur.be vind je de kalender met uitstapjes en promotie-acties.
Wie leest, die wint: begin juni kan je ook deelnemen aan onze pittige kennisquiz. Wie de juiste antwoorden kent, maakt kans op een belevenis bon die toelaat fruit te gaan plukken in een biologische boomgaard in jouw omgeving.

Van bes tot confituur

Hoe doet een biologische fruitteler zonder herbiciden aan onkruidbestrijding? Welke soorten biosap vind ik in de biowinkel? Bevatten biologische confituren dezelfde zoetstoffen als de gangbare versies? ... Tijdens de maand juni richten we onze aandacht zowel op de teelt van biologische bessen, frambozen en aardbeien, als op de verwerking van deze bessen tot biologisch sap, fruityoghurt, confituur…Download productweetjes (gedetailleerde productinfo op aanvraag).

Waar naartoe voor vers fruit van biotelers?

Een 50-tal biologische telers verspreid over Vlaanderen, teelt biologische bessen én biedt deze aan op de boerderij zelf. Bij een groot deel van hen kan je bovendien zelf plukken. Je vindt een handig overzicht van de telers die rechtstreeks verkopen aan de consument per provincie (bijlage).

Bij een CSA-bedrijf ga je meestal een engagement aan voor een heel seizoen; soms kan je er ook zonder engagement terecht voor bessen en aardbeien. Soms pluk je zelf op een CSA-bedrijf, maar soms ook niet.

Je vindt alle adressen van biologische telers met fruit in onze databank. Stel de filter ‘alle biopunten’ in op ‘boer’ en de filter ‘alle producten’ op fruit.  Bij elke teler kan je lezen wat hij/zij zelf teelt en wat hij eventueel bij collega’s aankoopt.

 

Bron: Bioforum Vlaanderen