Blijf op de hoogte van Bionews

Biologische aardappelsector maakt werk van robuuste bio-aardappelen

De biologische aardappelsector wil in 2021 alleen nog 100% robuuste bio-aardappelen aanbieden. Deze aardappelen zijn van nature minder gevoelig aan de aardappelziekte en bovendien ook erg lekker! 

Aardappelziekte

Om de biologische aardappelteelt verder te verduurzamen ondertekende de biologische aardappelsector een samenwerkingsconvenant. Directe aanleiding is de schade die de schimmel 'phytophthora', ook gekend als de aardappelplaag, aanricht in de biologische aardappelteelt. Om grote, nieuwe schade te voorkomen is er nood aan sterke rassen die van nature resistent zijn. 

In de gangbare teelt kan een aardappelteler gewasbeschermingsmiddelen gebruiken tegen phytophthora, maar in de bioteelt ligt dat moeilijker. Een bioboer mag geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen, en zal proberen om zijn oogst maximaal tegen deze schimmel te beschermen door sterke aardappelrassen te kiezen, door zijn aardappelen extra vroeg te planeten zodat de schimmel weinig vat heeft op de planten... .

“Biologische aardappeltelers mogen in zéér beperkte hoeveelheden koper inzetten tegen deze schimmelziekte, maar gebruik ervan staat maatschappelijk steeds meer onder druk. Bovendien zien we dat in jaren waarin de aardappelplaag hevig toeslaat, het gebruik van koper onvoldoende impact heeft”, vertelt Lieve Vercauteren van de sectororganisatie voor biologische landbouw BioForum Vlaanderen. 

Robuuste aardappelen

Vandaag zijn er al ‘robuuste’ rassen zoals Carolus, Connect, Vitabella en Sarpo Mira die niet of minder gevoelig zijn aan de aardappelziekte. Iedere variëteit heeft eigen kenmerken voor teelt, bewaring, uitzicht, koken en smaak. Let maar eens op hun namen als je de volgende keer naar de winkel gaat, of beter nog: koop ze en ontdek zelf hun lekkere smaak! 

"De verschillende spelers in de keten nemen wel eens een afwachtende houding aan: een aardappelteler kan pas starten met de teelt van robuuste aardappelen als er voldoende pootgoed is, de winkelier moet bereid zijn om nieuwe variëteiten in het assortiment op te nemen, de consument moet bereid zijn om deze rassen met al hun verschillende smaken te ontdekken..." aldus Lieve Vercauteren, directeur van de sectororganisatie BioForum Vlaanderen. 

Om het proces te versnellen stelt de biologische aardappelsector zich als doel om voor de biologische teelt van aardappelen in 2021 alleen nog 100 procent robuuste rassen te gebruiken! De partners in het convenant verplichten zich daarom om in de hele keten bijvoorbeeld vanaf de productie van pootgoed tot in het winkelschap voorrang te geven aan deze aardappelrassen.

Bron: Bio Mijn Natuur