Blijf op de hoogte van Bionews

Ontdek de CSA-boerderij in je buurt op de Open Velddag van zondag 16 september

Landbouw gedragen door de gemeenschap draait om een win-win situatie voor de boer en de consument! Burgers kunnen, met weinig of geen tussenschakels, zelf gezonde en verse producten oogsten of als pakket afhalen. De lokale CSA-boer verdient een eerlijk inkomen voor zijn harde werk. Hij ziet zijn klanten regelmatig en zo ontstaat een echte win-win.

‘Community supported/shared agriculture’ (CSA) is het snelst groeiend landbouwmodel in Vlaanderen. In 2017 waren er al meer dan 7.500 deelnemers aangesloten bij meer dan 40 verschillende CSA-boerderijen in Vlaanderen en Brussel, met nog een 10-tal in de stijgers! Samen bewerken ze een oppervlakte van ongeveer 100 hectare. Dikwijls ontstaan nieuwe CSA-boerderijen vanuit het initiatief van de boer, maar soms ook vanuit de vraag van een groep burgers. De laatste jaren stellen ook gemeenten soms zelf grond ter beschikking om een boerderij op te starten,” vertelt Jen Nold. Zij is van het CSA-netwerk en boerin bij  ‘De Witte Beek’. “Gemeentes hebben interesse omdat de boerderijen de lokale economie en de sociale coherentie van hun gemeenschap versterken. We hebben een positief landbouwverhaal met toekomst: gezond, sociaal en rendabel.”

Voorbeelden: ’t Lekkerland is een burgerinitiatief. Gemeentes hebben onder ander meegewerkt aan Biopluktuin(Oostende), Goedinge (Gent) en ‘De Werve Hoef’ (Wijnegem vanaf 2019).” 

Hoe werkt CSA? 

Als consument betaal je een oogstaandeel aan de boer en in ruil krijg je een jaar lang lekkere, verse en gezonde producten. Daardoor heeft de boer(in) een vast inkomen. Je draagt tegelijk ook verantwoordelijkheid. Valt de oogst goed mee, dan geniet je daar rechtstreeks van. Valt er iets tegen, dan draag je mee dat risico. Door zijn ecologische manier van werken, zorgt de CSA-boer bovendien voor jouw gezondheid én voor de gezondheid van het milieu en de bodem.

Zelf oogsten of afhalen? 

Meestal betekent CSA dat je zelf gaat oogsten, meestal zijn dat groenten of soms zelfs bloemen. Sommige CSA-boeren zetten een pakket klaar bij de boerderij of een afhaalpunt. Deze CSA-formule met afhalen bestaat voor groenten, maar ook al met zuivel, vlees en bloem gemalen van lokaal geteelde granen.

Is CSA steeds biologisch? 

Het grootste deel van de CSA-boeren zijn gecertificeerd biologisch, maar niet allemaal. Het is ook mogelijk dat de CSA-boer ‘in omschakeling naar bio’ is: hij krijgt al controle voor bio, maar is nog niet gecertificeerd. De CSA-boer investeert veel in een vruchtbare bodem, door gewasrotatie, organische bemesting en sterke gewassen.

Wist-je-datjes

In België ging de eerste CSA in 2007 van start, dat was ‘Het Open Veld’ in Leuven. In 2009 volgde het Wijveld nabij Gent en werd ook het CSA-netwerk opgericht.
De meeste CSA-boerderijen vind je rond de steden Antwerpen, Leuven, Gent.

Heel wat CSA-boeren zijn mensen zonder landbouwachtergrond, waaronder ook veel vrouwen, die vaak kiezen voor CSA omwille van de sociale contacten.  Er zijn ook gangbare boeren die omschakelen omdat ze hier meer toekomst in zien: CSA Rawijs (ex-azaleateler) en CSA Groentegenot (ex-vleesteler). 


Praktisch:
De CSA-boerderijen openen hun deuren op 16 september van 13u tot 17u. De openvelddagen van deelnemende boerderijen zijn te vinden via Facebook.

Meer info over CSA? Raadpleeg de vernieuwde website www.csa-netwerk.be voor een overzicht van alle CSA-boerderijen.

Bron:Bioforum Vlaanderen