Blijf op de hoogte van Bionews

Oxfam investeert in bio met eerlijk Belgisch appelsap

boomgaard met kist appelen

Waarom zou je een product van ver halen als je het ook in eigen land in overvloed kan vinden? Oxfam investeert in eerlijk, vers geperst Belgisch appelsap. Daarmee ondersteunen ze boeren zoals Frederik Defrère die omschakelen naar duurzame, biologische teelt. 

Transitie naar bio door boeren vertrouwen te geven

Door ons te engageren dit lokale Belgische appelsap af te nemen geven we boeren die ecologischer willen gaan werken het nodige duwtje in de rug. Zo durven ze de stap tot omschakeling naar biocertificering zetten. Het vooruitzicht van een stabiele afzet bij Oxfam Fair Trade geeft hen vertrouwen om duurzame en ecologische investeringen te doen.

Eerlijke prijs voor de boeren

Lokale voedsel- en handelssystemen komen steeds meer onder druk te staan van de globale markt die vooral uit is op het maken van zoveel mogelijk winst. Onder andere door megafusies worden een handvol bedrijven en supermarkten steeds groter en machtiger. Boeren en consumenten worden zo de speelbal van de grote bedrijven die aan de touwtjes trekken. 

Boeren dreigen niet meer uit de kosten te komen. Ze staan aan het begin van de handelsketen maar een leefbaar inkomen is niet vanzelfsprekend. Aan het andere uiteinde van de keten worden consumenten steeds vaker in een bepaald consumptie- en voedingspatroon gedwongen.
 
Voor dit appelsap betaalt Oxfam een eerlijke prijs die in overleg met de fruittelers tot stand kwam. Zo tonen we aan dat succesvol ondernemen en een rechtvaardig inkomen voor de boeren wel kunnen.

De Drie Wilgen, de leverancier waar Oxfam Fair Trade mee samenwerkt, selecteerde drie Belgische appeltelers in omschakeling.

“We hebben geïnvesteerd en volgen al alle regels voor biofruit, terwijl we pas over 3 jaar het biolabel en de daarbij horende prijs zullen krijgen. Die tijd moeten we zien te overbruggen. Daarom is het voor ons echt een meevaller dat onze natuurlijk geteelde appelen in het Oxfam-sap terechtkomen. Onze investering loont sneller dankzij deze samenwerking. We wisten vóór de oogst al zeker dat we alles zouden kunnen verkopen. Voor een prijs die al hoger ligt dan die voor niet-biologische persappels,” zegt Frederik Defrère, appelteler.