Restez au courant de Bionews

Productiviteitsachterstand van biologische landbouw krimpt tot minder dan 20%

Uit een studie van de Berkeley universiteit (San Francisco) blijkt dat de productiviteitsachterstand van biologische landbouw tegenover gangbare landbouw blijft dalen. Met een betere rotatie en met een teelt waarbij meerdere gewassen op hetzelfde veld geteeld worden, zou het verschil nog kleiner kunnen worden. Over de resultaten van het onderzoek wordt bericht in de kranten Le Monde en The Independent en het Vlaamse weekblad Knack.

Berkeley University verzamelde voor de studie de resultaten uit 115 onderzoeken in 38 landen het daarmee berekende productiviteitsverschil daalde onder de 20 procent: 19,2% .

De onderzoekers constateerden dat het verschil tussen biologische en gangbare landbouw sterk afneemt als de teeltrotatie van de gewassen optimaal gebeurt. Zo zou het verschil tot 8% dalen. Ook een methode waarbij op hetzelfde veld verschillende gewassen geplant worden is nuttig en vermindert het verschil tot 9%. Bij bepaalde gewassen, zoals bonen, erwten en linzen, is het toogsrendement nu al gelijk.

Claire Kremen, coördinator van de studie benadrukt dat het verschil in productiviteit dan wel belangrijk is maar dat iedereen die begaan is met landbouw en voeding in de eerste plaats moet beseffen dat er helemaal geen tekort aan voeding is op de wereld, maar wel een enorme verspilling. "Onze landbouw produceert veel meer dan nodig is om aan de voedselbehoeften van de planeet te voldoen. De honger uitroeien betekent de beschikbaarheid van voedsel verbeteren, niet zozeer de productie verhogen."