Restez au courant de Bionews

Dossier: Stralend en gezond haar met een biologische shampoo

Traditionele shampoos bevatten heel wat schadelijke, synthetische stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken en die eigenlijk beter niet in contact komen met ons lichaam. De uitdaging voor de producenten van ecologische en biologische shampoos bestaat erin de chemische grondstoffen te vervangen door natuurlijke en liefst biologische alternatieven.

 

Onschadelijk schuim

De voedende eigenschappen van een biologische of ecologische shampoo zijn terug te vinden in tal van natuurlijke grondstoffen en biologische ingrediënten. Maar de essentie van een shampoo, schuimen en het haar reinigen, was tot over enkele jaren moeilijk te reproduceren met louter natuurlijke en mensvriendelijke grondstoffen. Er was niet meteen een alternatief voor deze zogenaamde ‘wasactieve stoffen’. De oplossing kwam er met de ontwikkeling van suikertensiden…

 

Om onze haren zuiver te krijgen en de hoofdhuid te reinigen maakt een shampoo gebruik van wasactieve stoffen. Deze stoffen hebben als eigenschap dat ze schuim vormen en de oppervlaktes waar ze door die schuimvorming mee in contact komen te reinigen. Klassieke of gangbare shampoos maken hiervoor vooral gebruik van Sodium Laureth Sulfaat of Sodium Lauryl Sulfaat. Beide chemische stoffen komen regelmatig in opspraak omdat ze kankerverwekkend zouden zijn. Ze zijn dan ook verboden in alle lastenboeken voor ecologische en biologische shampoos.

 

Suikertensides in de plaats van sulfaten

Het alternatief voor deze sulfaten kwam er met de ontwikkeling van suikertensides. Dat zijn afgeleiden van bijvoorbeeld olie (bijvoorbeeld kokosolie) en suikers met dezelfde eigenschappen als de hierboven vermelde chemische sulfaten, maar dan zonder de nadelen. Deze stoffen, soms in combinatie met wasactieve aminozuren, schuimen, reinigen en zijn makkelijk te maken met biologische ingrediënten. Hoe doet men dat? Men verbindt kokosolie met bijvoorbeeld maïsglucose en zo ontstaat en suikertenside, die de eigenschap heeft vet op te lossen -  een eigenschap die gewoon water niet heeft. De tenside verbindt de vetten in de haren en het water, zodat het vet met het water wordt weggespoeld. Bovendien verlagen deze tensiden de oppervlaktespanning van de shampoo, waardoor hij makkelijker gaat schuimen.

De tensiden bestaan uit grotere moleculen dan Sodium Laureth en Lauryl Sulfaat, dringen dus niet binnen in de hoofdhuid en veroorzaken dus geen irritatie.

Wanneer je de ingrediëntenlijst van een ecologische of biologische shampoo bekijkt zal je de tensiden terug vinden onder benamingen zoals ‘glycinetenside’ (een zeer milde variant), ‘lamepon’, ‘cocoglucoside’, ‘verzeepte cocosolie en maïsstroop’, ‘coconut & palmolie’…

 

Geen silicone

In heel wat gangbare shampoos zitten er siliconen in deze shampoo in de vorm van Dimethicone. Siliconen toegevoegd aan Shampoo's zorgen ervoor dat het haar voller lijkt, meer gaat schijnen of zachter maakt waardoor je het makkelijker kunt kammen. Doordat siliconen water opnemen lijkt het haar voller en geeft het meer glans. Dit is slechts een korte termijneffect.

 

Hoewel siliconen niet in het menselijk lichaam opgenomen kunnen worden omdat de moleculen te groot zijn om in de huid te trekken, hebben ze wel een aantal negatieve bijwerkingen.

Op langere termijn gaat de hoofduid er van uitdrogen en wordt het haar dof, grijs en droog door een tekort aan voeding.

 

Ook zonder schadelijke ingrediënten

Verder onthouden de productenten van biologische en ecologische shampoos zich ook van een hele reeks andere ingrediënten die we veelvuldig in de traditionele shampoos terugvinden.

Het gaat om potentieel schadelijke stoffen die we in een lijstje opsommen:

-  parabenen: dit conserveermiddel veroorzaakt irritatie en kunnen door hun pseudo oestrogene werking gelinkt worden met borstkanker

-  phenoxyethanol: ook dit conserveermiddel veroorzaakt allergische reacties

-  cocamide DEA: dat zijn schuimvormers die als kankerverwekkend omschreven worden

-  ftalaten: weekmakers die al in verband gebracht zijn met luchtwegontstekingen, eczema en astma.

-  propyl alcohol: dit oplosmiddel veroorzaakt allergische reacties en staat bekend als hormoonverstorende stof

-  propyleen glycol: deze ontvetter kan hartritmestoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken

-  PEG (polyethyleenglycol): deze stof is extreem ontvettend