Restez au courant de Bionews

Bezoekers Gentse Feesten betalen dit jaar 1 euro voor inwisselbare beker

De belangrijkste organisatoren van de Gentse Feesten kopen 500.000 inwisselbare bekers voor de komende editie. Die moeten de zowat 1,6 miljoen plastic bekers vervangen die vandaag op de grond belanden. Bezoekers betalen 1 euro waarborg en kunnen de bekers aan elke bar terugbrengen. "Dit is geen utopie, het is een uitdaging", licht schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse (Groen) toe.

Elk jaar bezoeken zowat anderhalf miljoen mensen de Gentse Feesten, wat elke nacht voor een zee van plastic bekers in de Gentse straten zorgt. Het Gentse stadsbestuur verbiedt de plastic bekers en werkt samen met de vijf belangrijkste organisatoren om een inwisselbare beker te promoten. 

Elke nacht zal een CNG-vrachtwagen de gebruikte bekers ophalen en naar Luik brengen, waar ze op een duurzame manier grondig worden afgewassen. Elke beker wordt gemiddeld 200 keer hergebruikt. Volgens de organisatoren een logistieke primeur: nergens in Europa behandelt een festival een gelijkaardig volume inwisselbare bekers.

Trakteren

De organisatoren geven toe dat ze de stap naar een inwisselbare beker niet zouden zetten indien het stadsbestuur hen niet had verplicht. De beslissing betekent het einde van aangepaste bekers voor specifieke dranken, bijkomend personeel en zou mogelijk nefast zijn voor de omzet. "We hebben een cultuur van trakteren, maar wie doet dat nog als de eerste die trakteert voor alle waarborg moet opdraaien?", klinkt het.

Om het project mogelijk te maken, slaan vijf Gentse Feesten-organisatoren de handen in elkaar. Ook dat is een primeur, zegt schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld). "Nodig voor het schaalvoordeel", klinkt het. Een inwisselbare beker is pas goed voor het milieu indien hij vele keren wordt hergebruikt. De investering in een groot volume duurzame bekers is bovendien niet mals. 

Voor het project wordt daarom samengewerkt met het Waalse bedrijf Ecocup, dat hem bedrukt met een 'totem'-motief. Het is mogelijk dat de bekers ook op andere festivals gaan opduiken. Zo moeten ze niet de rest van het jaar worden gestockeerd. Vlaams minister Joke Schauvliege gaf opdracht aan OVAM om bijkomende regelgeving voor te bereiden voor duurzame festivals.

Het Gentse project met inwisselbare bekers kost zowat 170.000 euro. De organisatoren krijgen van de stad Gent een financiële subsidie van 77.000 euro en steun bij transport en tijdelijke opslag. Ook afvalintercommunale Ivago, die vandaag de plastic bekers moet opkuisen, komt met 25.000 euro over de brug. Er komt ook een promotiecampagne en bezoekers worden gesensibiliseerd om niet met blik- en petflessen naar de feestenzone af te zakken. 

Bron: De Morgen