Blijf op de hoogte van Bionews

"The Dirty Dozen": de meest behandelde gangbare groenten en fruit

De jongste maanden kwam de biosector regelmatig negatief in de media omdat er pesticidenresidues in bio aangetroffen werden. Deze berichten zijn zorgwekkend omdat ze de consument niet geven wat hij verwacht, maar gelukkig ook eerder uitzondering. Pesticidenresidues in gangbare groenten en fruit zijn echter een vaststaand feit. Dat bewijst de 'Dirty Dozen' lijst die de Amerikaanse Environmental Working Group jaarlijks publiceert.

Het brengt een overzicht van de gangbare fruit- en groentensoorten die de meeste residuen van giftige bestrijdingsmiddelen bevatten. De gegevens zijn afkomstig van de analyse van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

1. Appelen

appel

99% van de geteste gangbare appelen bevatten minstens één pesticideresidue

2. Aardbeien

aardbei

Aardbeien scoren klassiek slecht, maar de resultaten variëren van slecht tot halucinant. In één geteste aardbeien trof men liefst 13 verschillende pesiticidenresidues aan.

3. Druiven

druif

Ook druiven blijven hoog in de ranglijst met als uitschieter een druifje waar het labo liefst 15 verschillende pesticiden in vond.

4. Selder

selder

Je zou het misschien niet verwachten maar in sommige selderstokken vond men ook 13 verschillende pesticiden.

5. Perziken

perzik

6. Spinazie

spinazie

7. Paprika’s

paprika

8. Nectarines

Nectarine

9. Komkommers

komkommer

10. Kerstomaten

kerstomaat

11. Suikererwten

suikererwten

12. Aardappelen

aardappel

Voor de volledige lijst, klik hier

Beeld: Wikipedia Commons