Blijf op de hoogte van Bionews

Frankrijk labelt zijn geëngageerde biodorpen

Wie op vakantie gaat in Zuidwest-Frankrijk weet al gauw hoe het gesteld is met de biolandbouw in het dorp van aankomst. Tenminste, als de gemeente zich aangemeld heeft voor het label ‘Territoire Bio Engagé’. Het gaat om een erkenning voor elke gemeente in de regio’s Aquitaine en Midi-Pyrenées waar minstens 6% van de landbouwgrond bio is of waar de collectiviteiten in de keuken minstens 20% biologische ingrediënten verwerken.

 

Territoire Bio Engagé

Arbio Aquitaine, het lokale verbond van biologische ondernemers in de regio, kwam op de proppen met het ‘Territoire Bio Engagé’ label om gemeenten die inspanningen doen voor de ontwikkeling van bio in de regio  extra promotie te bieden en andere gemeenten aan te sporen de biolandbouw extra te ontwikkelen. Samen met het label krijgen ze een communicatiekit die de verwezenlijkingen van de gemeente promoten naar diverse doelgroepen.

territoire bio engagé

Lokale dynamiek voor bio

Bij het label hoort naast wegenborden een communicatie ‘kit’ om alle activiteiten naar verschillende partners en doelgroepen te promoten. Het gaat onder meer om uitleg over de voordelen van bio voor het milieu, de gezondheid en de economische ontwikkeling in de gemeente. Jérôme Cinel, directeur van Arbio Aquitaine is tevreden over de interesse van de gemeenten in de regio en hoopt dat het initiatief ook overgenomen wordt in andere streken van Frankrijk. “Er ontstaat echt een lokale dynamiek in de gemeenten met het label. Je krijgt een debat tussen bio- en gangbare landbouwers en het motiveert om nog meer bio te verwerven in de gemeente.”

Arjuzanx: natuurgebied en bio gaan samen

Pierre Darmanté is burgemeester van het dorpje Arjuzanx in de Landes. Zijn dorpje telt slechts 200 inwoners, maar was met 17% bio landbouwgrond een van de eerste gemeenten die het label in de wacht sleepten. Hij bevestigt de woorden van Cinel: “Ons dorp is 3000 hectaren groot, waarvan 75% beschermd natuurgebied en elk jaar overwinteren hier 30000 kraanvogels. Het spreekt voor zich dat milieubescherming een prominente plaats inneemt in het beleid, net als duurzame ruimtelijke ordening en energieverbruik. Daarbij hoort uiteraard ook zoveel mogelijk biolandbouw. En dankzij het label krijgen we ook heel wat toeristische promotie.” In de tussentijd kwam er ook nog een wekelijkse biomarkt en een biologisch groentenpakket en nu wordt ook een biologische boomgaard aangelegd. “ Het mooie is dat onze actie ook de buurgemeenten in beweging zet, zij zijn nu ook allemaal geïnteresseerd in het Territoire Bio Engagé label.”

burgemeesters territoire bio engage

Groeiende interesse

Volgens de recentste tellingen zijn er in Aquitaine en Midi-Pyrenées ruim 30 gemeenten  met het label en een heel aantal gemeenten starten met een actieplan om ook aan  de criteria van het label te voldoen, waaronder trouwens ook het bestuur van de stad Bordeaux. Ook andere Franse regio's tonen interesse voor een gelijkaardig initiatief.

Meer info vind je op www.biosudouest.com