Blijf op de hoogte van Bionews

5 duurzame cadeautjes voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw originele cadeautjes vinden voor de feestdagen kan lastig zijn. En een glimlach moeten forceren omdat je iets krijgt waarvan je weet dat je het nooit gaat gebruiken, is ook niet leuk. Daarom maakten we een lijstje van producten met een verhaal. Bij het geven van deze cadeaus krijgt de persoon een origineel product en steunt hij of zij een goed doel. Win-winsituatie dus!

 

1. Duurzame chocolade

Wie is nu niet verzot op chocolade? Jaarlijks eet elke Belg er gemiddeld 5.6 kg van. Steeds meer landgenoten kiezen ook voor duurzame chocolade. Een van die merken is Tony’s Chocolonely. Zij staan voor meer transparantie in de productieketen wat uiteindelijk gaat leiden tot duurzame chocolade. Er zijn chocoladerepen verkrijgbaar in verschillende smaken en ook naar aanleiding van Kerst brengen ze een speciale smaak uit. Wie zou nu niet gelukkig worden van een Tony’s Chocolonely Kerstreep melkchocolade met glühwein onder de kerstboom?

2.  Waka Waka: share the sun

We staan er niet altijd bij stil, maar niet iedereen op aarde heeft elektriciteit ter beschikking. Om precies te zijn hebben meer dan een miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Toch is het in onze tijd een basisbehoefte geworden om licht en stroom te hebben. Hiermee krijgt men toegang tot communicatie en educatie. Met hun slogan ‘share the sun’ gebruikt Waka Waka zonne-energie om mensen overal ter wereld elektriciteit te geven. Het initiatief begon in 2009 toen de oprichters van Waka Waka, Camille Van Gestel en Maurits Groen, naar Zuid-Afrika gingen. Ze waren daar met het idee om op grote schaal ledlampen in te draaien, om zo de CO2-uitstoot van het WK in 2010 te compenseren. Ze ontdekten dat in veel dorpen kerosine lampen werden gebruikt. De uitstoot van die kerosine lampen is zo veel erger dan de uitstoot van de gewone gloeilampen die ze wouden vervangen. Hierdoor kwamen ze met een ander idee: de kerosine lampen die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid vervangen door lampjes op zonne-energie.

Waka Waka verkoopt producten als powerbanks en zaklampen op zonne-energie aan iedereen die er één wil, dit kunnen bijvoorbeeld festivalgangers of backpackers zijn. En voor elk verkocht product geven ze er ook één aan mensen die het nodig hebben, zoals vluchtelingen of mensen die een natuurramp hebben doorstaan. Dankzij de Waka Waka producten kunnen kinderen wanneer het donker wordt nog altijd hun schoolwerk maken. Of kunnen familieleden hun gsm opladen om zo in contact te blijven met elkaar. De aankoop van een Waka Waka product is dus voor twee mensen een fijne aankoop. Jij hebt er een mooie powerbank/lamp op zonne-energie bij en dankzij jou krijgt iemand in nood er ook één. Nog een pluspunt: al hun producten zijn gemaakt van gerecycleerd kunststof.

3. Voor mij een glaasje bio graag

Alcohol doet het altijd goed bij de feestdagen. Maar het kan evengoed biologisch en duurzaam! Zo zijn er heerlijke lokale en biologische bieren of wat denk je van een biodynamisch wijntje op tafel?

Tante of nonkel verwennen met een flesje gin? Denk dan eens aan het merk Save The Queen. “No bees no future” is de slogan van twee jongen ondernemers-bijenkwekers Olivier Roels en Michael van Lent. Zij gebruiken voor de distillatie van hun gin de honing van bijen in Aalst, Gent en Antwerpen. Met hun gin willen ze aandacht geven aan het belang van bijen en hoe zij onze voeding beïnvloeden. Zo’n 60% van de bestuiving van ons voedsel wordt namelijk door bijen gedaan. Van de winst die ze maken op hun verkochte gin flessen, doneren ze 10% aan het Save The Queen Fund om bijen te helpen.

Er zijn uiteraard ook niet-alcoholische verrassingen. Een nieuwkomer op de markt is Gimber, een niet-alcoholische drank gemaakt van de beste Peruviaanse biologische gember. Gimber is heerlijk kruidig en subtiel citroenachtig, speciaal gemaakt om alcohol te vervangen. Ideaal gedronken samen met wat spuitwater of toegevoegd aan thee.

4. VERY.IMPORTANT.ANIMALS

Door een pull te dragen met een Afrikaans dier op, kan je helpen deze diersoort te beschermen. De zussen Anneleen en Charlotte Kegels startte in 2017 hun eigen kledingmerk ‘Very.Important.Animals’ om zo de uitsterving van Afrikaanse diersoorten tegen te gaan. Toen ze ontdekten dat leeuwen, olifanten en neushoorns nog maar tien jaar hebben voordat ze uitsterven, schoten de zussen in actie. Als je een item uit hun collectie koopt, doneren zij vijf tot tien euro aan National Park Rescue (NPR). Deze organisatie beschermt dieren tegen stropers en verwijdert de vallen die zij neerleggen. De truien van het kledingmerk worden van organisch katoen gemaakt en zijn zowel voor mannen, vrouwen als kindjes beschikbaar.

5. Lush: handmade cosmetics

Veel cosmetica en verzorgingsproducten worden getest op dieren en zijn verpakt in plastic. Niet iets om vrolijk van te worden dus. Maar de winkelketen Lush doet het anders. Sinds 1995 produceren zij cosmeticaproducten die diervriendelijk en duurzaam zijn. Hun breed aanbod van gezichtsmaskers, shampoos en zeepjes worden (vrijwillig natuurlijk) op mensen getest en zijn handgemaakt. Op elk product staat ook de naam en een afbeelding van de persoon die het product heeft gemaakt, wat een persoonlijke band creëert. Het liefst zou Lush werken zonder verpakkingen bij hun producten maar omdat dit nu nog moeilijk gaat, gebruiken ze recycleerbare potjes en flesjes. Leuk weetje: Als je vijf flesjes/potjes binnenbrengt bij Lush, worden ze niet alleen hergebruikt maar krijg je ook nog een gratis gezichtsmasker als bedankje.

 

Bron: http://www.21bis.be/