Blijf op de hoogte van Bionews

Belgisch Biogarantie-label legt nadruk op eerlijke handel en lokale oorsprong

Begin februari werd in Mechelen het nieuwe Biogarantie Belgisch-label gelanceerd. Met dat label kunnen biologische producenten de lokale herkomst van hun producten sterker benadrukken. Daarnaast legt Biogarantie Belgisch ook criteria op rond eerlijke handel.

Vanaf 2019 wil Biogarantie sterker inzetten op lokale origine en eerlijke prijs door middel van de lancering van een Biogarantie Belgisch-label.

De bedoeling is om de biologische producten van Belgische ondernemers en op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder te maken in de winkelrekken en binnen Biogarantie een systeem te ontwikkelen waarbij een kostendekkende prijs aan de landbouwer wordt verzekerd.

Een product dat het Biogarantie Belgisch-logo draagt, is geproduceerd in België en ook het primaire ingrediënt moet in België geteeld zijn.

Daarnaast wordt er voor elke productiesector een berekeningsmodel ontwikkeld om een ‘eerlijke’ referentieprijs te berekenen voor de boer. Eerlijke handel is echter meer dan alleen een eerlijke prijs. Eerlijke handelsvoorwaarden zijn gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. Er dient dan ook minstens één overleg per jaar plaats te vinden tussen de producent en zijn afnemer over volumes, prijsbeleid en kwaliteitsvoorwaarden met het doel om afspraken te maken voor minstens één jaar. Verder is ook een korte betalingstermijn de basis van een duurzame handelsrelatie. De betaling aan de landbouwer dient binnen de 30 dagen na levering te gebeuren.

EERSTE OVEREENKOMSTEN GETEKEND
Op de kick-off voor Vlaanderen op 31/1 werden de eerste overeenkomsten voor het gebruik van Biogarantie Belgisch getekend door Kurt Sannen, voorzitter van BioForum voor het vlees van het Bolhuis, en Filip Fraeye, voorzitter van Biogarantie en CEO van Biofresh voor het gebruik op de bieren en AGF bij Biofresh.

Bron: BioForum Vlaanderen