Blijf op de hoogte van Bionews

Eneco Clean Beach Cup 2019

Traditiegetrouw vond op de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats.

Op 17 Belgische kustsurfclubs, 1 Nederlandse en 4 Franse gemeentes werd duchtig strandafval en zwerfvuil opgeruimd. En deze tiende editie verbreekt alle records: 7500 surfers en sympathisanten ruimden - verspreid over een wandelafstand van 76.5 km - samen 11.5 ton strandafval op.
Naar jaarlijkse gewoonte wordt telkens een andere badstad in het middelpunt gezet. Dit jaar was de hoofdlocatie De Haan. Onder andere Europees Commissaris Marianne Thyssen kwam hier samen met een grote EU-delegatie het strand opruimen. 
De cast van de Ketnetmusical TROEP! gaf het goede voorbeeld en vraagt niet enkel in de musical aandacht voor ecologie, maar was ook aanwezig op het strand.

Ook Urbanus zette zijn schouders onder het event en hielp mee aan de opruimactie. Sinds 27 februari loopt de animatiefilm 'Urbanus: de Vuilnisheld' in alle Vlaamse bioscopen en gaat de film richting 60 000 bezoekers. De komiek signeerde een unieke digitale print van 'De Vuilnisheld'. Dat kunstwerk werd online geveild en was goed voor een opbrengst van 800 euro. Die som gaat integraal naar het goede doel: het Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum Zeepreventorium. De kinderen die er verblijven en revalideren zien het strand als hun achtertuin - het geld wordt gebruikt voor een nieuwe speeltuin.

In totaal hebben 7305 mensen deelgenomen aan de actie en werd er zo'n 12 745 kg afval opgeruimd. 

Bron: Eneco Clean Beach Cup