Blijf op de hoogte van Bionews

In Antwerpen kan je nu fietsen van essenhout kopen

In Antwerpen heeft Coco-Mat een winkel met houten fietsen geopend, de eerste en voorlopig enige van het bedrijf buiten thuisland Griekenland. Wie ecologisch verantwoord op hip hout wil fietsen, moet wel over een groot budget beschikken.

Als we Stefanos Alexopoulus vragen naar de belangrijkste reden om houten fietsen te maken dan zegt hij: "omdat hout een duurzaam materiaal is. Uit één boom kunnen wij vijftig fietsen halen. En voor elke fiets die wij verkopen, planten we een nieuwe boom aan in Griekenland, die dan de naam krijgt van de fietseigenaar."
De prijs voor dit stukje Griekse design is niet min: een gewone fiets kost €1800 terwijl de elektrische variant al snel €3500 kost. In Antwerpen zijn er voorlopig al twee fietsen de deur uit. Omdat de fiets volledig handgemaakt is, ligt de prijs een pak hoger dan voor een gelijkaardig klassiek exemplaar. Van de gewone fiets is er een mannenmodel met een hoog kader, de Odysseus, en een vrouwenmodel met een laag kader, de Penelope. De kinderfiets is vernoemd naar de zoon van het mytische koppel: de Telemachus. Met de fietsen wil het bedrijf niet alleen iets doen voor het klimaat, maar ook voor het imago van Griekenland. Wie een fiets koopt, krijgt er een paar overnachtigen in de Griekse hotels van de Coco-Mat-keten bij.  "Velen associëren Griekenland natuurlijk met de crisis", zegt Alexopoulos. "Daarom willen we ook echt graag dat mensen die de fiets gekocht hebben, langskomen in de fabriek, zodat ze het productieproces zien. 

Toch blijft het de vraag of er ook voldoende kopers te vinden zijn voor zo'n exclusieve fietsen? "Ik heb de indruk dat er een grote bereidheid is om toch wel wat geld uit te geven voor een speciale fiets", zegt Renaat Van Hoof van de Antwerpse Fietsersbond, die verwijst naar de koersfietsen en bakfietsen, en gespecialiseerde fietswinkels. "Mensen kopen een fiets niet alleen meer omdat hij functioneel is. Vaak zit er echt een soort cultuur rond."

Bron: De Persgroep Publishing https://newmobility.news/2019/03/13/rij-op-een-houten-ros-en-steun-de-natuur/