Blijf op de hoogte van Bionews

"Biologische afbreekbare" zakjes overleven zo maar even drie jaar in de natuur

De Universiteit van Plymouth bracht een studie naar buiten waarin zij testen hoe composteerbare zakken, twee types van biologische afbreekbare zakken en gewone plastic zakken over de jaren heen “overleven” in de natuur. De zakken werden telkens blootgesteld aan drie natuurelementen: ze gingen drie jaar in het water, drie jaar onder de grond en lagen drie jaar in open lucht.

De composteerbare zak deed het in een wateromgeving een pak beter dan de biologisch afbreekbare zak. Na drie maanden in zee was die volledig verdwenen. Onder de grond composteerde hij na 27 maanden. Biologisch afbreekbare zakken die onder de grond of in zee lagen, waren na drie jaar tijd nog altijd niet verdwenen. Integendeel, ze waren gewoon bruikbaar en konden zonder problemen nog gewicht dragen.

“Als je iets ziet dat als “biologisch afbreekbaar” gelabeld is, dan denk je automatisch dat het sneller zal afbreken dan gewone plastic zakken” stelt onderzoeksleider Imogen Napper.

Volgens de initiatiefnemers van Mei Plasticvrij stelt men dat biologisch afbreekbaar plastic vergaat, maar helaas niet vanzelf. In een industriële composteerinstallatie moet het minimaal twaalf dagen in een donkere ruimte blijven, bij exact 65 graden. Anders werkt het niet. Op je eigen composthoop duurt het al gauw twee jaar, voordat het verdwenen is.

In zee waar het koud is, of in landen waar het warm, maar droog is, duurt het verteren heel erg lang. En dan is een biologisch afbreekbare plasticzak in zee net zo schadelijk voor dieren, als een ‘gewone’ plastic zak.

De vraag rijst dus of biologisch afbreekbaar plastic wel de oplossing is voor onze huidige problematiek.

 

Bron: https://info.meiplasticvrij.be/faq

Bron: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/-biologisch-afbreekbare-zakjes-overleven-zo-maar-even-drie-jaar-in-de-natuur~a46fa748/

Copyright  foto © 2019 American Chemical Society