Blijf op de hoogte van Bionews

Gent heeft eerste 100% biologische bloemenwinkel van Vlaanderen

 Blommm, met 3 m’en. Zo heet de nieuwe winkel van Paulien Verhaest. Ze verkoopt er enkel volledig biologische geteelde bloemen uit de regio. Paulien experimenteerde eerst met een webshop en een pop-up, maar achtte de tijd rijp voor een écht winkel. Die ligt in de Waaistraat, een zijstraat van de Vrijdagmarkt.

“Eigenlijk wilde ik zelf biologische bloemen gaan telen” vertelt Paulien. “Maar toen ik met andere biotelers sprak, vertelden die dat ze hun bloemen zo moeilijk kwijtraakten. Daardoor besefte ik dat er een tussenstap nodig was, tussen teler en consument. Die tussenstap ben ik nu, en die heet Blommm.”

Blommm startte 2 jaar terug al als online besteldienst, waar je ook bloemenabonnementen kan nemen. Afgelopen winter wilde Paulien 3 maanden lang een pop-up uitbaten met gedroogde bloemen, maar na 2 maanden was haar hele voorraad er al door. Dus besliste ze een echte, fysieke en permanente zaak te starten, naast de webshop die nog steeds bestaat. “Ik wil met mijn zaak samen met de lokale telers een biologisch tegengewicht bieden voor de vervuilende bloemenindustrie. Vervuilend, want de meeste bloemen worden in mensonvriendelijke omstandigheden geteeld in Kenia, Colombia of Ecuador, waar pesticiden worden gebruikt die hier verboden zijn. Dan wordt 85 % ervan ingevroren en op het vliegtuig hierheen geladen. Die boeketten bij de mensen thuis hangen nog steeds vol met schadelijke stoffen.”

Bij Paulien zal je nooit een volle winkel vinden. “We maken een paar ‘boeketten van de dag’ en hebben een vijftal soorten snijbloemen in huis. Meer niet. We willen zo weinig mogelijk weggooien, en altijd verse producten aanbieden. Ook aan huis leveren – in en rond Gent centrum – doen we CO2-neutraal, met fietskoeriers van Cargo Vélo.”

Nog terug te vinden in Blommm: keramiek en juwelen van lokale kunstenaars, thee van bloemen en zaden van bloemen. “We volgen ook het ritme van de seizoenen. Dat maakt dat we in de zomer zelf bloemen gaan drogen om te verkopen in de winter.”

Blommm is iets duurder dan de doorsnee-bloemenwinkel. “Onze boeketten hebben een hogere, maar faire prijs. Alleen zo kunnen we lokale bioboeren ademruimte geven en de sector duurzamer maken.” klanten betalen 22,5 euro voor het Blommmeke van de Dag. Een grotere ruiker kost 32,5 euro en de grootste bos bloemen krijg je voor 42,5 euro.

Bron: HLN

Foto: www.blommm.be