Blijf op de hoogte van Bionews

Tv-programma 'Boerenjaar' volgt de bioboer van Herkenrode

Sinds begin dit jaar is er op VIER het nieuwe programma Boerenjaar waarin 6 boerenfamilies een jaar lang gevolgd werden. Onder hen ook biologisch veehouder Pieter Coopmans die op het natuurdomein van de abdij van Herkenrode zijn biologische Hereford-runderen hoedt. 

Pieter is geen standaard boer. Hij heeft de boerenstiel niet met de paplepel meegekregen, en hij houdt zijn runderen op een biologische manier. Hij verkoopt biologisch vlees aan de lokale handelaars en op de markt. Van zijn graan wordt bovendien ook bier en jenever gebrouwen en Hasseltse speculaas gemaakt. Pieter: “Vijftien jaar geleden ben ik als vrijwilliger beginnen werken op de abdij van Herkenrode. Tijdens die periode heb ik Koen Vanroye ontmoet, die een biologisch geitenbedrijf in Lummen uitbaat.’ Nadat Koen en Pieter hun landbouwbedrijven gefusioneerd hebben, hebben ze zich samen in de boerenbusiness gesmeten. 

Koeien naar hun winterverblijf

Op een frisse winterochtend, bracht een cameraploeg een bezoekje bij Pieter en Koen. Ze zijn onder de indruk van de prachtig roodbruine Hereford-runderen, een oud en sterk ras, dat daar graast op de weilanden. “Ik wil dat mijn dieren gezond zijn en natuurlijk gedrag vertonen. En dat door hen buiten te laten lopen,” vertelt Pieter.

“Vandaag gaan we de koeien verplaatsen naar hun winterverblijf. Een weiland met bossen, ze gaan nu de vallei uit want het is hier te nat en er is geen eten meer.” vertelt Pieter. Het verplaatsen van de koeien naar hun winterverblijf gebeurt met tractor en kar. Maar eerst moeten ze de koeien in de kar krijgen. Koen licht even toe: “Daar moet je wel mee oppassen. Als die beesten opzij gaan, gaan ze gewoon opzij en doen dat zonder er al te veel bij na te denken. Je hebt er in feite niks tegen te zeggen.” (lacht). “Eigenlijk moeten ze mee willen, anders lukt het niet.”

Boer blijven

Na een harde werkdag, krijgt Pieter niet zo’n fijn nieuws. Koen heeft besloten om de samenwerking stop te zetten. Dit is voor Pieter een tegenslag, maar het werk gaat gewoon door. De koeien stoppen er namelijk niet mee. Zij hebben nog steeds eten en verzorging nodig. De vraag is nu of Pieter boer blijft ja of nee. Maar wanneer hij zijn hart laat spreken wil hij kost wat kost boer blijven, want dat is zijn leven.

Bekijk Boerenjaar: 

Boerenjaar kan je elke dinsdagavond bekijken om 21.15 uur op de zender Vier. Vanaf aflevering 5 volg je zo ook de avonturen van de bioboer van Herkenrode. Aflevering gemist? Je kan na het registreren van je e-mailadres online kijken op Vier.be.

Blog: www.biomijnnatuur.be