Blijf op de hoogte van Bionews

Belgisch biotech bedrijf BioOrg weert Corona van deuren en klinken

Het Belgische biotechbedrijf BioOrg, gespecialiseerd in biologische schoonmaakmethodes, zet zijn 10 jaar oude technologie met bacteriën in tijdens de strijd tegen het Coronavirus. Het bedrijf komt met een oplossing om oppervlakken te beschermen tegen de aanhechting van het virus. Door middel van een verneveling van goede bacteriën uit bossen, ontstaat er een zelf zuiverend ecosysteem waardoor verdere verspreiding wordt afgeremd. Door de recente verspreiding van het Coronavirus ziet BioOrg het aantal aanvragen voor het reinigen van gebouwen en kantoren explosief stijgen. Ook in Nederland groeit de interesse in de biologische aanpak om oppervlakken zoals klinken en tafels te reinigen en beschermen.

BioOrg ontwikkelde in 2009 in samenwerking met onder andere de Universiteiten van Antwerpen en Leuven een aantal biologische producten met antivirale werking en een toestel dat een nevel van goede bacteriën spuit, waardoor een zelf zuiverend ecosysteem ontstaat. Door de verneveling van deze micro-organismen in een binnen-omgeving ontstaat er een ecosysteem waardoor het virus zich lastig kan hechten en wordt verdere verspreiding tegengegaan.

Virus met eigen wapens verslaan

We vernevelen goede bacteriën uit het bos waardoor een beschermlaag van levende organismen voorkomt dat het virus zich kan aanhechten aan oppervlakken. Door de natuur binnen te halen, verslaan we het virus met eigen wapens”, aldus Koen De Koster van BioOrg. Het biotech bedrijf dat gespecialiseerd is in het schoonmaken van onder meer overheidsgebouwen, scholen en bedrijfsruimten zag de vraag naar het BioOrg-ecosysteem de afgelopen weken enorm stijgen. Vanuit heel Europa komen aanvragen binnen.

Bescherming contactoppervlakken

Het bedrijf ontwikkelde een cocktail van bacteriën die enzymen maken die de kern van het virus aantasten. Het BioOrg-ecosysteem beschermt oppervlakken tegen aanhechting van het virus doordat een soort beschermlaagje ontstaat. “Wij gebruiken Bacillus-soorten met een antivirale werking die speciaal zijn geselecteerd op hun zuiveringsprestaties en hun aerobe, sporenvormende bacteriën. Deze vormen geen klassieke biofilm en creëren dus droge omstandigheden op oppervlakken”, zegt Filip Willocx, ingenieur en microbioloog van BioOrg. Het uitdrogingseffect is belangrijk omdat het virus zich verspreidt via druppeltjes die vrijkomen als iemand niest of hoest.

Verspreiding virus afremmen

De methode van BioOrg voorkomt de overdracht van het virus van mens op mens niet maar het bedrijf geeft aan dat het reinigen van onder meer overheidsgebouwen, scholen en kantoren, wel een bijdrage leveren om verspreiding van het virus af te remmen. “Ik wil benadrukken dat het mensen niet beschermt tegen overdracht van virussen via handen, hoesten of niezen van geïnfecteerde mensen. Volg hieromtrent de richtlijnen van lokale en internationale gezondheidsoverheden en organisaties”, geeft De Koster aan.

Over BioOrg

BioOrg is een Belgisch biotech-bedrijf opgericht in 2009 dat bacteriën uit bossen oogst om op natuurlijke wijze de zuivering van fijnstof en stof mogelijk te maken. Deze technologie is door verschillende internationale patenten beschermd en wordt al bij veel Belgische en Europese klanten toegepast.

bron: www.duurzaam-ondernemen.nl