Blijf op de hoogte van Bionews

Een zalige, duurzame kerst

Corona verandert nagenoeg alles in ons leven, maar wat blijft is dat we willen vieren en onze familie en vrienden willen verwennen, zeker nu de feestdagen eraan komen. Waarom dit jaar niet eens kiezen voor een andere, duurzame kerst?

Het is nu wel zeker: Kerstmis zal dit jaar niet zoals normaal zijn. Door de coronacrisis moeten we de feestdagen in zeer beperkte kring doorbrengen, om een nieuwe opflakkering van het virus te vermijden en om onze naasten en onszelf te beschermen.

Intussen is de slechte toestand waarin onze planeet zich bevindt wat naar de achtergrond verdrongen. Toch blijft ook dit een belangrijk thema. Hoewel we als consumenten slechts een kleine factor uitmaken van dit probleem, kunnen we toch meewerken aan de oplossing door op een andere manier te gaan consumeren en de manier waarop we feesten een beetje aan te passen.

Duurzame cadeaus: enkele tips

Kies je cadeaus zorgvuldig: gemiddeld 1 op 5 Belgen krijgt met Kerstmis al eens een cadeau waar hij of zij niets mee kan doen. De ecologische impact van de feesten beperken doe je allereerst al door geen gadgets te kopen die de volgende dag op een tweedehandssite worden aangeboden.

Kies voor kwalitatieve en lokale producten, zo wordt je cadeau een stuk minder slecht voor het milieu. Je kunt zelfs kiezen voor een product dat is gemaakt van natuurlijke, gerecycleerde en/of biologische afbreekbare materialen. Zeker voor de allerkleinsten is dit aangeraden, zoals je leest in ons dossier "Inzetten op duurzaam speelgoed". En waarom zou je niet proberen om zelf een cadeau te maken?Je kunt ook kiezen voor een cadeau dat niet tastbaar is, maar waarmee men iets kan beleven, zoals een waardebon voor een bezoek aan een restaurant, een cinematicket, een verblijf in een vakantiehuisje of een cadeaubon voor een schoonheidsbehandeling. Voeg daar een mooi gedicht aan toe, en je hebt een prachtig cadeau.

Wat betreft elektronica, dit heeft doorgaans een vrij zware ecologische voetafdruk, door het gebruik van energie en talrijke grondstoffen, waaronder zeldzame metalen, door het transport, door de snelle veroudering en de moeilijke recyclage. Toch vind je ook meer duurzame elektronica. Zo garandeert de smartphone Fairphone 3+ je 5 jaar lang updates. Op onze laatste test voor repareerbaarheid behaalde dit toestel een score van 93/100, terwijl de tweede beste het moest doen met 42/100. Aan u de keuze ...

Herbruikbare verpakkingen: stoffen zakken, stevige papieren verpakking ... Er zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden om geen bergen inpakpapier te moeten gebruiken.

Welke kerstboom kies jij?

Haal je een echte kerstboom in huis, kies dan voor een boom uit België, om het transport te beperken. Gebruik liever geen kunstsneeuw, want die kan vervuilende stoffen bevatten die zelfs schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Als je dit doet, dan zul je de boom ook niet kunnen meegeven met de kerstboomophaling.

Zet je een boom uit kunststof, weet dan dat je zeker vijftien jaar zult moeten gebruiken opdat hij op het vlak van milieu-impact beter scoort dan een echte boom. Je kunt ook altijd zelf een kerstboom uit hout maken, maar daarbij kies je wel het best voor lokaal hout, eventueel met ecolabel, dat niet gevernist of geverfd is. Zo'n boom kun je zeker zelf maken met takken of plankjes of ander hout dat anders wordt weggegooid.

Versiering

Kies voor led-lichtjes, die verbruiken 5 tot 6 keer minder dan traditionele kerstverlichting. Bovendien worden ze veel minder warm en is het risico op brand veel kleiner.

Koop ten slotte niet elk jaar nieuwe kerstversiering. Je kunt zeker ook elementen gebruiken die je in de natuur vindt, zoals boomtakjes, dennenappels, stukken hout ... Meteen een goede zoekactiviteit tijdens een van de wandelingen met kinderen.

Bron: Test Aankoop