Blijf op de hoogte van Bionews

De voordelen van biologisch vlees

Het is net zo gezond, het heeft dezelfde voedingswaarden en er worden dezelfde veiligheidseisen gesteld. En toch heeft biologisch vlees meer voordelen dan ‘gewoon’ vlees. 

 

Gek eigenlijk. Heel vroeger aten we altijd biologisch vlees, maar noemden we dat niet zo. Omdat er op een bepaald moment steeds meer vraag was naar vleesproducten werden er megastallen gebouwd. Dieren werden gezien als voedsel in plaats van als koe of als kip. Die opvatting bestaat nog steeds. Maar gelukkig zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat dit anders kan. En dat is niet alleen beter voor het dier maar ook voor je gemoedstoestand, omdat we weten dat biologisch vlees van een blij dier komt. 

 

Vrijheid, blijheid 
Dat laatste heeft natuurlijk alles te maken met de vrijheid van het dier. Dieren die op een biologische boerderij opgroeien hebben meer leefruimte en dus meer beweging, wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt. Dat komt met name doordat dieren zich natuurlijker kunnen gedragen. En daarbij spelen onderstaande feiten een belangrijke rol: 

  •  

  • -Op een biologische boerderij verblijven koeien 120 dagen per jaar in het weiland en eten ze per dag voldoende gras. Ook hebben ze in de stal genoeg ligruimte. 

  • -Er wordt niet preventief gebruik gemaakt van antibiotica. Dieren zoals koeien, kippen en varkens, krijgen het echt alleen als ze ziek zijn. 

  • -Omdat dieren op een biologische boerderij meer bewegingsruimte hebben, staan zij minder vaak bloot aan stress, wat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau houdt. 

  • -Koeien behouden hun horens, varkens worden niet gecastreerd én hun krulstaartjes mogen ze houden. 

  •  

Zonder kleur- en smaakstoffen 
Al met al: je weet dat als je een biologisch biefstukje eet, het dier vrij in de wei heeft kunnen rondhuppelen. Daarbij weet je wat je eet, want de regels bij biologisch vlees zijn nog strenger als het gaat om het toevoegen van chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. Een prettig idee. 

 

Eerlijk 
Biologisch vlees is momenteel nog iets duurder, maar je zet wel een eerlijk, lekker stukje vlees op tafel van een dier dat een beter leven heeft gehad. Wil je de smaak van biologisch vleesecht goed proeven? Grill je vlees dan eens op de barbecue! 

 

Bron: Libelle