Blijf op de hoogte van Bionews

Vijf genomineerden voor BIOVLAM-award

Vijf biobedrijven maken nog kans om laureaat te worden van de eerste BIOVLAM-award. De winnaar wordt dit najaar bekendgemaakt.

 

De BIOVLAM-award zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. Bedrijven konden zich in februari en maart aanmelden. Uit de vijftien inschrijvingen selecteerde de jury van de BIOVLAM-award vijf bedrijven. 

ABINDA
Optimalisatie reststromen door integratie in het productieproces

Astrid Dossche – CEO: “Abinda is een West-Vlaams familiebedrijf dat sinds 1988 staat voor heerlijke biologische en vegetarische voeding. Innovatie, duurzaamheid en creativiteit zijn daarbij onze kernwaarden! Een van onze projecten is het valoriseren van reststromen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld okara (sojavezels), een bijproduct van de tofuproductie in een zusterbedrijf. Okara bevat nog heel wat eiwitten en natuurlijk vezels, en is daarom uitermate geschikt om toegevoegd te worden aan vleesvervangers. Een mooie stap naar een circulaire economie, en we zijn blij dat we met dit project genomineerd zijn voor de BioVLAM!”

BEL'ORTA
EARTH, een nieuw concept waaronder de coöperatie producten in omschakeling naar bio zal groeperen en vermarkten.

Glenn Sebreghts - Divisiehoofd Marketing & Externe Communicatie: “Het doet ons een enorm plezier tot de BioVLAM-shortlist te behoren. Met ons EARTH-concept voor groenten en fruit in omschakeling naar biologische teelt mikken we op 3 fronten. We willen onze directe klanten bijstaan in de verkoop, eindconsumenten op een laagdrempelige manier informeren én onze producenten die de stap richting bio zetten optimaal ondersteunen. Daarvoor is een breed draagvlak essentieel. We zijn dan ook heel blij met deze erkenning maar vinden het vooral een sterk signaal dat een product in omschakeling hiermee de nodige aandacht én een belangrijke en noodzakelijke duw in de rug krijgt.”

BIOBOER MARK
Mechanisatie/ innovatie in de teelt van zoete aardappel (bataat), o.a. zelf ontwikkelde plantmachine, bestaande koelcel omgebouwd volgens eigen procédé voor curingproces.

Mark Van Hove – zaakvoerder: "Het doet ons enorm veel deugd dat onze inspanningen om duurzaam en innovatief te werken gewaardeerd worden. We werken met eigen middelen en zetten ons met veel passie in voor deze sector. Deze nominatie is voor ons een teken van appreciatie en geeft energie om ons te blijven inzetten. Ons jaar is alvast goed!”

LA VIE EST BELLE
lancering convenience product met een hoog gebruiksgemak en veel bereidingsmogelijkheden waarbij ze de waarde van de hele keten hebben laten meespelen in het eindproduct.

Matthias Blanckaert – zaakvoerder: “Wij geloven sterk in het belang van deze BioVLAM in het kader van het correct informeren van de consument en in de kracht van het draagvlak dat zij aanbieden. Deze nominatie is dan ook een zeer mooie erkenning. Niet alleen omdat dit het bio-ketenverhaal van onze inzending onderschrijft, maar vooral ook door het geloof dat dit legt in de lekkere en eerlijke voeding die wij produceren.”

VITALE RASSEN VZW
samenwerking met verschillende boeren-vermeerderaars, de manier van zaden telen en vermeerderen en de eigenschappen van de ‘telersselecties’ die ze op die manier voor collega-bioboeren beschikbaar kunnen maken.

Vitale rassen vzw : ”Wij zijn met z'n allen heel erg vereerd dat we bij de vijf genomineerden zijn! Dat is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook goed nieuws voor het verhaal van onze zaden, dat hierdoor weer wat aandacht krijgt.”

Bron: Bioforum