Blijf op de hoogte van Bionews

Tofu-ingrediënt nigari zorgt voor doorbraak in zonnepanelensector

Nigari of magnesiumchloride zal de volgende generatie zonnepanelen goedkoper, flexibeler en milieuvriendelijker maken, dat meldt de Britse krant The Independent. Nigari is een zout dat gebruikt wordt om sojamelk te laten stremmen tot tofu.

Een van de uitdagingen waar de sector van de zonnepanelen mee kampt is het vervangen van het schadelijke cadmiumchloride door een milieuvriendelijker alternatief. Research leert nu dat  het met magnesiumchloride even goed kan waardoor er komaf gemaakt wordt met het duurdere en toxische cadmiumchloride.

Een in het artikel geciteerde onderzoeker vraagt zich in het krantenartikel zelfs af waarom men er niet eerder op kwam om nigari te gebruiken. Het gevolg zal zijn dat de prijs van een zonnepaneel goedkoper wordt en dat ook de recyclage op het einde van de levenscyclus een stuk eenvoudiger wordt.

Met deze ontdekking komen zonnepanelen ook een stap dichter bij het cruciale moment waarop de kostprijs van energieproductie met zonnepanelen deze van fossiele brandstoffen evenaart.

638px-Tofu_-_assorted_products_01
Tofu op een markt in Haikou, China (foto Wikipedia Commons)