Blijf op de hoogte van Bionews

Blootstelling aan pesticiden gelinkt aan autisme en ontwikkelingsstoornissen

Een wetenschappelijke studie legt de link tussen de sterke stijging van autisme in de Verenigde Staten en de blootstelling aan pesticiden.

Sinds het jaar 2000 is het aantal gevallen van autisme gestegen van 1 op 150  naar 1 op 68 nu. Dat zou vooral te wijten zijn aan pesticidengebruik in de landbouw, zo blijkt uit een studie van de universiteit van Davis in Californië die gepubliceerd werd in Environmental Health Perspectives, een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.

De onderzoekers stellen vast dat aanstaande moeders die in de omgeving wonen van velden waar pesticiden gebruikt worden significant meer kans hebben een autistisch kind te baren. Het gaat daarbij specifiek om velden waarop organochloride, organofosfor, pyrethroïde en bifentrine gespoten wordt.

Vooral blootstelling tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap verhoogt het risico, zo blijkt. De onderzoekers konden deze conclusie trekken dankzij een wet in Californië die de gebruikers van bestrijdingsmiddelen verplicht administratief vast te leggen wanneer en waar men welke middelen inzet, net als de hoeveelheid. Deze gegevens werden vergeleken met de data over gezinnen met autistische kinderen. Tegelijk vermoedt men ook een verband tussen problemen met de hersenontwikkeling bij foetussen en het gebruik van pesiticiden.

Bron: Bio à la Une en Environmental Health Program. http://ehp.niehs.nih.gov/1104553/

Foto: Scott Vaughan Wikipedia Commons