Blijf op de hoogte van Bionews

Toch liever een bio deodorant dan een anti-transpirant...

Deodorants zijn ongetwijfeld een van de meest gebruikte verzorgingsproducten voor onze persoonlijke hygiëne. Hoewel de naam laat vermoeden dat een deodorant de zweetgeur moet bestrijden doen de meeste gangbare deodorants mee dan dat. Nochtans zijn er goede argumenten om te kiezen voor een bio deodorant zonder toxische bestanddelen...

De verkoop van gangbare deodorants wordt gedomineerd door de anti-transpiranten. In tegenstelling tot de klassieke deodorants gaan die de transpirantie stoppen door het blokkeren van de zweetklieren. Het zijn de actieve bestanddelen (meestal aluminiumzouten of aluminiumchloride) in de anti-transpiranten die de zweetklieren afblokken.

Deze bestanddelen op basis van aluminium liggen al meerdere jaren onder vuur omwille van hun mogelijke schadelijke impact op de gezondheid. Het gaat daarbij om vermoedens en hypothesen over mogelijke kankerverwekkendheid, hormoonverstoring en ook hersenbeschadiging. Ondanks het ontbreken van duidelijke bewijzen over de schadelijkheid raden wetenschappers producten met een te hoge hoeveelheid aluminiumchlorohydraat.

Vooral bij vrouwen die de oksels scheren - de overgrote meerderheid dus - wordt het gebruik van anti-transpiranten afgeraden. Recente studies tonen aan dat 1% van de aluminium in de deodorants door de huidbarrière dringt wanneer de huid beschadigd of heel gevoelig is door het epileren. De schadelijke aluminiumbestanddelen zouden zich kunnen hechten aan borstklieren waar ze mogelijk de ontwikkeling van tumoren zouden veroorzaken.