Blijf op de hoogte van Bionews

Biologische bereidingen zijn eerlijk en natuurlijk 2: vanillepudding

Bio staat voor ingrediënten van biolandbouw, geen kunstmeststoffen of GGO’s. Dat is duidelijk, maar er is meer: er gelden strenge regels die een meer natuurlijke bereiding garanderen voor biologische voeding. We vergelijken de ingrediëntenlijst van biologische en gangbare vanillepudding en ontdekken heel wat verschillen.

Gangbare vanillepudding (supermarkt)

Ingrediënten: volle melk, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, slagroom, eigeel, mageremelkpoeder, tarwezetmeel, stabilisatoren (E407, E415, E466), kleurstof (E160a)vanille aroma.

Rood=verboden voor biologische voeding, omwille van de bereiding

Biologische vanillepudding (Söbbeke)

Ingrediënten: volle melk*, rietsuiker*, rijstzetmeel natief*rijstmeel natief*tapiocazetmeel*bourbonvanillepoeder en extract*wortelsapconcentraat*, curcuma*, verdikkingsmiddel: johannesbroodpitmeel en agar agar, bourbonvanilleextract*

*van biologische teelt

Groen= een biologisch alternatief met hetzelfde resultaat

Gemodificeerd maïszetmeel is een zetmeel dat een chemische behandeling onderging, zodat het beter te verwerken is of beter smaakt en is niet toegelaten in het biologisch lastenboek. Deze modificatie kan gebeuren aan de hand van een fysische behandeling, zoals via warmte, of een enzymatische of chemische behandeling.Het biologisch alternatief is rijstzetmeel en rijstmeel natief, tapiocazetmeel, johannesbroodpitmeel en agar agar (afkomstig van algen).

Met natief zetmeel wordt zetmeel bedoeld dat op eenvoudige en klassieke wijze verkregen wordt, door de natuurlijke afzetting van maïs of rijst en die geen chemische bewerking onderging.

 E466: Carboxymethylcellulose, een chemisch derivaat van cellulose met azijnzuur. De stof wordt als verdikkingsmiddel en stabilisator van emulsies gebruikt in levensmiddelen zoals ijs. Niet toegelaten voor biologische voeding. In de biologische vanillepudding wordt johannesbroodpitmeel, agar agar en bourbonvanilleextract* gebruikt als natuurlijk verdikkingsmiddelen, bovendien afkomstig van biologische landbouw.

Vanille aroma:  een aroma op basis van vanilline is een synthetische stof met de geur en smaak van vanille. Stop dus met dromen: er komen geen zwarte vanillestokjes op tafel bij de bereiding van deze pudding. De vanillesmaak is hier afkomstig  uit een laboratorium. In de bio vanillepudding wordt gewerkt met bourbonvanillepoeder en -extract van biologische oorsprong. De vanillesmaak komt hier dus wel van echte vanillepoeder, Bourbon verwijst naar de oorsprong : de vanilleplant uit Madagascar ( Bourbon is de oude naam voor Madagascar).

E160a:Bètacaroteen op basis van gemodificeerd zetmeel wordt hier gebruikt als kleurmiddel om de vanillepudding een mooie, verleidelijke gele kleur te geven. Dit is niet toegestaan voor biologische producten. Om ook de biologische pudding een gele kleur te geven gebruikt men het natuurlijke en biologische wortelsapconcentraat en curcuma.