Blijf op de hoogte van Bionews

Duitse natuur-cosmeticamarkt groeit sterk: +12%

Natuurlijke en biologische cosmetica  zijn de enige cosmeticacategorieën die de afgelopen jaren groeiden op de Duitse cosmeticamarkt.Die evolutie is ook waarneembaar op de globale cosmeticamarkt maar nog meer uitgesproken is in Duitsland. Dat bleek tijdens een conferentie op Vivaness, de natuurcosmeticabeurs in Nürnberg (Duitsland).
(foto Vivaness)

evolutie natuurcosmeticamarkt duitsdland

 

Marktaandeel 7,6%

De natuur- en biogecertificeerde verzorgingsproducten groeiden met 12,1% in 2013 terwijl de totale cosmeticamarkt met een bescheiden 1,8% groeide na enkele jaren van krimp. Natuurcosmetica verwierf de afgelopen jaren een mooie positie bij onze Oosterburen met een marktaandeel van 7,6% (alle cijfers op basis van omzet), goed voor 920 miljoen euro.

Nieuwe klanten als groeimotor

Onderzoek toont aan dat de groei van natuurcosmetica te danken is aan een breder wordend klantenpubliek. Het aantal mensen dat natuurcosmetica koopt steeg met 12%. Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Gfk blijkt dat het aantal verpakkingen per klant licht daalde, terwijl de prijzen stabiel bleven. De groei van de omzet is dus volledig te danken aan een stijgende verkoop in aantal verpakkingen met dank aan de nieuwe klanten.

40% van de consumenten van natuurcosmetica zijn trouwe kopers, de anderen zijn zogenaamde ‘switchers’ die uit beide categorieën kopen. De 40% trouwe consumenten zijn echter goed voor 84% van de natuurcosmeticaomzet, maar hun consumptie steeg dus nauwelijks. Bovendien blijkt dat de trouwe consumenten van natuurcosmetica vooral in de drogisterijen, biospeciaalzaken hun producten kopen terwijl die twee verkoopskanalen net weinig bezocht worden door de ‘switchers’.

Maatschappelijke evoluties

Natuurcosmeticaspecialiste Elfriede Dambacher van Naturkostemikverlag schetste ook nog een aantal trends en evoluties die leven in Duitsland:

  • ·         Waardengebaseerde consumptie wint aan belang en beïnvloedt sterk de natuurcosmeticamarkt
  • ·         Consumenten willen meer alternatieven voor dierlijke ingrediënten
  • ·         Er woeden heel wat ethische debatten waarbij het  soms moeilijk positie te nemen is, vooral door de complexiteit van de situatie.
  • ·         Iedereen is het erover eens dat de producten duurzaam moeten worden maar horen bij de ingrediënten nog dierlijke ingrediënten?