Blijf op de hoogte van Bionews

Millésime Bio: indrukwekkende groei voor biowijnteelt

Eind januari vond in Montpellier Millésime Bio plaats, de grootste biowijnvakbeurs ter wereld. De beurs verwelkomde bijna 800 exposanten en kreeg dit jaar opnieuw een meer internationaal karakter. De cijfers die er gepresenteerd werden bewijzen de enorme groei die de biowijnen sinds enkele jaren kennen. Een overzicht.

millesime bio logo

De totale oppervlakte biologisch gecertificeerd wijngaarden in de wereld bedroeg in 2012 275.000 hectaren, dat is 12% meer dan een jaar eerder. Van die totale oppervlakte bevindt 88% zich in Europa. De groei van de biowijnteelt versnelt trouwens want men voorziet tegen 2015 ongeveer 102.000 hectaren extra biowijnen. Een projectie voor 2020 stelt dat de totale hoeveelheid biowijn dan zal toenemen tot 15 miljoen hectoliter.

  • millesime4
  • © Alain Reynaud Pictures

Drie landen domineren de biowijnproductie: respectievelijk Spanje, Frankrijk en Italië, samen goed voor 75% van de totale mondiale productie. Twee derde van de niet-mousserende biowijnen is rood.

Diverser aanbod, breder beschikbaar

Op de beurs bleek dat het aanbod in alle wijncategorieën en wijnstreken jaar na jaar diverser en breder wordt. Tegelijk zijn biowijnen op steeds meer verkooppunten beschikbaar. Een studie naar de actuele prijzen van de biowijn wees uit dat er sprake is van een stabilisering. Tegelijkertijd wordt het publiek dat biowijnen koopt breder. Een studie van de wereldwijde vraag bewijst het grote potentieel van biowijnen want ondanks de sterke productiestijging blijkt de vraag aanzienlijk groter dan het beschikbare aanbod.

  • millesime3
  • © Alain Reynaud Pictures
  • millesime1
  • © Alain Reynaud Pictures

Groei in zowat alle landen

In Frankrijk steeg de verkoop in 2012 met liefst 57% in vergelijking met het jaar ervoor. Biowijn heeft er nu een marktaandeel van 3%. De stijging van het marktaandeel geldt trouwens voor de meeste landen en is ook uitgesproken sterk in de Scandinavische landen en in Oostenrijk. In Engeland zakte het marktaandeel dan weer licht terwijl de biowijn in Duitsland (momenteel wel de grootste importeur van biowijnen) maar licht steeg: +6%.

België en Nederland

De oorsprong van de verkochte biologische wijnen zijn sterk landgebonden. In Frankrijk worden er bijna uitsluitend biowijnen uit eigen land geconsumeerd. 60% van de totale biowijnproductie in Frankrijk wordt door de Fransen zelf opgedronken. De rest wordt geëxporteerd. In België zou er dan weer hoofdzakelijk Franse (50050 hl in 2012)  en Spaanse biowijn (27840 hl)  gedronken worden. In Nederland leidt de Spaanse biowijn  met 46400 hl gevolgd door de Franse biowijnen (40950 hl). De Italiaanse biowijnen hebben in de twee Beneluxlanden een bescheiden succes: 4000 hl in België en 8000 hl in Nederland.

Waarom bio?

We gunnen u ook nog een blik op een studie bij de Franse consumenten (IPSOS – Sudvinbio). Eén op drie Fransen zegt af en toe biowijn te consumeren. Gevraagd waarom men biowijn verkiest wordt het vaakst ‘milieubescherming’ geantwoord. De studie toont ook aan dat het aandeel biowijndrinkers bij consumenten tussen 18 en 24 jaar groter is dan het aandeel gangbare wijndrinkers.

De hierboven gepresenteerde cijfers komen van het Franse Agence Bio en werden bekendgemaakt tijdens Millésime Bio 2014.

  • millesime5
  • © Alain Reynaud Pictures

www.millesime-bio.com