Blijf op de hoogte van Bionews

14.257 bezoekers voor Nederlandse vakbeurs Biovak in Zwolle

Op 22 en 23 januari vond in Zwolle de zevende editie van Biovak plaats. BioNews bracht een bezoek en ontdekte een aantal trends en nieuwe producten die in de komende tijd hun intreden doen in de gespecialiseerde biowinkels.

 Traditioneel is Biovak een beurs voor de volledige keten in biologische producten: van landbouw tot winkelvloer. De beurs die ruim 14.000 bezoekers aantrok telde een kleine 300 exposanten verspreid over vaak kleine standen. De diversiteit aan bezoekers, het sfeervolle restaurant met livemuziek en de nauwe gangpaden zorgden voor een drukke en geanimeerde sfeer.

 Artisanaal biologisch brood

Biovak2014-039

Er waren opvallend veel mooie en grote stands van biologische broodbakkers: Zonnemaire, Odenwald Organic, Le Perron, Bakkerij Verbeek, Bakker Bertram, Biobackstube Ahaus lieten het belang van brood voor de Nederlandse biosector duidelijk blijken. Nieuwe broodproducten in meer gastronomische en culinaire stijl werden daarbij nadrukkelijk gepromoot.

 Liefde voor lokaal

Van nature is het belang van lokale en eerlijke productie belangrijk voor de biosector. Dat was deze keer nog meer te merken dan tijdens voorbije edities met een aanwezigheid van heel wat kleine, lokale artisanale bioberijven.

 Steun voor bio in Griekenland

Griekenland is de jongste jaren helaas een bron van economisch onheilspellend nieuws. Op Biovak kon men ook kennis maken met een positief Grieks verhaal. Het Griekse Hellas Bio Net (bestaande uit zes landbouwcoöperaties) presenteerde authentieke biologische producten uit eigen land.

 Biovak2014-031

Oprichter van Biovak Joop de Looze overleden

Op 1 februari overleed Joop de Looze. Joop was samen met zijn zoon Mike en de medewerkers van ICEM de drijvende kracht achter Biovak en het was Joop die in 2008 aan de basis lag van de eerste editie van Biovak. Het BioNews-team wenst Mike en Lara de Looze, de medewerkers van ICEM en de familie veel sterkte in deze moeilijke tijden.

In Memoriam - Joop de Looze ICEM