Blijf op de hoogte van Bionews

Bourgondische biowijnboer voor rechter wegens weigering insecticidegebruik

Emmanuel Giboulot, een biodynamische wijnbouwer uit de streek van Beaune riskeert een boete tot 30.000 euro en zes maanden gevangenis. De 51-jarige wijnboer wordt vervolgd omdat hij weigert het insecticide Pyrevert te gebruiken.

Pyrevert is een (natuurlijk) insecticide ter bestrijding van de dwergcicade Scaphoideus titanus.  Het Ministerie van Landbouw verplicht de wijnbouwers in de streek om het insect te bestrijden omdat het gelinkt wordt aan de 'flavesence doree'. Deze  ziekte zorgt voor een gele verkleuring en kan de wijnoogst zware schade toebrengen.

Emmanuel Giboulot cultiveert al sinds 1985 10 hectaren biodynamische wijngaarden in de Côte de Beaune en de Haute-Côte de Nuits. In de Franse krant Le Monde legt Giboulot uit waarom hij het gebruik van Pyrevert weigert: “Het probleem met Pyrevert (een insecticide op basis van natuurlijk pyrethrum, afkomstig van chrysanten) is dat het veel meer dan enkel cicaden doodt. Het vernietigt ook alle andere essentiële fauna voor een biodynamische wijngaard. Het is onder meer dodelijk voor de typlodromus, een mijt die een natuurlijk predator is van de rode spinnen die op hun beurt wijnranken kunnen aantasten. Pyrevert is dan wel een natuurlijk bestrijdingsmiddel, het is ook schadelijk voor vogels, en andere dieren en ook voor de wijnbouwer zelf.”

De datum van de rechtszaak werd nog niet bepaald. Er loopt momenteel een petitie om de vervolging van de wijnbouwer stop te zetten. De petitie werd reeds door meer dan 14.000 mensen ondertekend.

De petitie: http://www.change.org/fr/p%C3%A9titions/abandon-des-poursuites-contre-emmanuel-giboulot-viticulteur-bio-ayant-refus%C3%A9-l-%C3%A9pandage-de-pesticides