Blijf op de hoogte van Bionews

Douchegel onder de douche… of toch maar zeep?

De biologische of natuurlijke douchegels respecteren het milieu. Zo zijn petrochemische ingrediënten quasi taboe. Daar is ook een goede reden voor, want in tegenstelling tot sommige andere verzorgings- en cosmeticaproducten eindigt de douchegel nagenoeg  geheel in de riolering.

 Omdat het belangrijkste ingrediënt van een douchegel water is, denken sommigen automatisch dat een traditionele zeep zuiniger in gebruik en milieuvriendelijker is. Zijn douchegels dan een vewennerij of een onnodig luxeproducten? De waarheid is heel wat genuanceerder.

Water- en vetoplosbaar

Beide verzorgingsproducten hebben een aantal typische eigenschappen. Zeep is inderdaad zeer geschikt om vuil te verwijderen op voorwaarde dat dit vuil wateroplosbaar is. Vervuiling die vetoplosbaar is, wordt met een normale zeep niet goed verwijderd. Enkel  een zogenaamde overvette zeep  of een allepzeep pakt ook deze vervuiling goed aan.

Huidneutrale pH

Daarnaast is er de zuurtegraad, waarop ook de gewone zeep niet zo goed scoort. Vervaardigd van kalium of natriumcarbonaat hebben dergelijke zepen een pH-waarde tussen 9 en 11. De menselijke huid is, met een pH-waarde tussen 5,5 en 6, eerder zuur. Hierdoor vormen de meeste zepen een risico voor het vetlaagje die de menselijke huid beschermt. Een gezonde huid zal, na gebruik van zeep, snel herstellen. Voor een beschadigde huid is dat meestal niet zo. Aangezien douchegels een huidneutrale pH-waarde hebben (van 4,5 tot 5,5) zijn ze beter geschikt voor alle lichaamsdelen en gaan ze ook perfect om met alle soorten vuil: van water- tot vetoplosbaar. Daarom zullen de meeste huidspecialisten ook een goede douchegel aanraden.