Blijf op de hoogte van Bionews

Waarom zijn bio en natuurlijke douchegels minder lang houdbaar?

Het mag eigenlijk niet verwonderen dat de houdbaarheid van biologische of natuurlijke cosmetica minder vanzelfsprekend is dan die bij de meer gangbare producten vol toxische stoffen. Gelukkig ontbreken die in natuurcosmetica, maar hoe verkrijgt men dan een aanvaardbare houdbaarheid?

Om de houdbaarheid voor en na opening aanvaardbaar te maken en min of meer in overeenstemming te brengen met die bij de concurrentie, kan een bewaarmiddel worden toegevoegd. Afhankelijk van het gevolgde lastenboek zijn een aantal van dergelijke bewaarmiddelen toegelaten voor bio- of natuurcosmetica (6 voor Natrue en Cosmos, 5 voor Cosmébio, 4 voor BDIH en 3 voor Nature & Progrès).

Elke fabrikant in de biosector heeft zo zijn oplossingen. Terwijl sommigen kiezen voor de toevoeging van essentiële oliën, werken anderen dan weer liever met een natuurlijk gist die de huidflora respecteert. Ook de tensioactieve stoffen hebben een bewarend effect en zelfs de juiste verpakking kan de houdbaarheid van natuurlijke cosmetica verlengen. Zo kiest men voor kleinere hoeveelheden voor airless-verpakkingen en werkt men bij de grote familieverpakkingen steeds meer met pompsystemen en ondoorzichtige lagen, die de negatieve invloed van licht en lucht op de bewaring van de gel dienen af te stoppen.

Het toevoegen van bewaarmiddelen is nooit ideaal. Zelfs in een beperkte hoeveelheid kan elk bewaarmiddel agressief zijn voor de huid. Vermelden we ook nog dat sterilistatie een mogelijkheid is, een procedé dat de Franse producent Laboratoires Gravier op punt stelde. Bij sterilisatie wordt de douchegel kortstondig verwarmd, daarna afgekoeld en op het einde verpakt in een steriele verpakking.

Het parfum

Het parfum van de douchegel is essentieel voor het plezier van een stortbad. Dikwijls volstaat een eenvoudig maar fris parfum voor een aangename ervaring. Door hun natuurlijke ingrediënten zijn biologische douchegels wel wat gevoeliger voor het teloorgaan van hun parfum. Zo is de geur van vanille, afkomstig van essentiële oliën, vrij gevoelig voor veroudering. Op het reinigende vermogen van de douchegel in kwestie heeft de vermindering van het parfum echter geen invloed.

Bij de meer gangbare producten wordt nog steeds gebruik gemaakt van heel wat bewaarmiddelen met een bedenkelijke reputatie. Van parabenen en bewaarmiddelen die het kankerverwekkende formaldehide 2-broom-2-nitropropaan 1,3,… bevatten  tot het bijzonder allergene thiazolinone.

Daarbij kiest men meestal voor verschillende schadelijke bewaarmiddelen waardoor hun dosering beperkt blijft en het risico op huidproblemen tot een minimum herleid. Het gevolg is dat hierdoor erg complexe producten ontstaan met lange ingrediëntenlijsten van soms 35 bestanddelen per product.