Blijf op de hoogte van Bionews

Ecologisch afwassen: ‘Alles in 1’ tabletten niet ecologisch

Bij de gangbare producten wordt er meer en meer gegrepen naar alles in één oplossingen: zoutoplossing, detergent, spoelmiddel en glasbescherming. Een keuze die bij de producenten van ecologische producten voor de vaatwasmachine niet op goedkeuring kan rekenen.

De producenten van ecologische vaatwasproducten benadrukken dat dit altijd tot een overdosering van chemie leidt.  Deze tabletten bezitten behoorlijk ingenieuze chemie, want de ene component mag al sneller oplossen dan een ander. Echter, omdat het zo ingenieus is, heb je ook een grotere milieu-impact.

Ook in het ecologisch aanbod vinden we tabletten, maar deze wassen enkel. Ze zijn erg makkelijk in gebruik en voorkomen het morsen met de poeders. Nadeel is wel dat men moeilijk de dosis kan halveren als de machine maar halfvol is. Maar eigenlijk is het gewoon ook een slecht idee om de vaatwasmachine te starten als ze halfvol. Hoewel sommige machines programma’s hebben voor een halve vulling, zal het stroomverbruik noch het waterverbruik gehalveerd worden.

Bij de gangbare tabletten zit rond tablet een handige wateroplosbare folie. Hoewel  deze oplossen in het water zijn ze helemaal niet afbreekbaar. Ze komen dus onvermijdelijk in ons milieu terecht.