Blijf op de hoogte van Bionews

Het vaatwaskampioenschap: mens tegen machine

Als het op waterverbruik aankomt kan de mens het niet meer winnen van de machine, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bonn. Een moderne vaatwasmachine gaat zo zuinig om met water dat - hoe hard men ook zijn best doet – een afwas met de hand voor een even goed resultaat meer water vereist.

De universiteit van Bonn nam de proef op de som met 113 Europeanen uit tien Europese landen, die in het laboratorium een standaard-vaat van twaalf couverts mochten komen afwassen, net zoals ze dat thuis zouden doen. Op het vaatwerk (140 stuks serviesgoed, bestek en glazen) zaten de aangekoekte resten van spinazie, gehakt, havermout, melk, margarine, thee en eigeel. Er bleken enorme verschillen in de hoeveelheden verbruikt water, naargelang de gehanteerde afwasmethode. Gemiddeld deden de proefpersonen er 79 minuten over, hadden ze 103 liter water nodig, en verbruikten ze 2,5 kWh energie om het vaatwerk schoon te krijgen.

Maar geen van allen konden ze op tegen twee vaatwasmachines (met het milieulabel A/A/A) in het laboratorium die dezelfde vaat te verwerken kregen. Zij verbruikten, ondanks de hogere wastemperaturen, gemiddeld maar de helft van de energie van de handwassers, en kregen de vaat ook nog eens beduidend schoner.