Blijf op de hoogte van Bionews

Olijfolie: heel wat troeven voor de gezondheid

Olijfolie beschikt over heel wat troeven die in een groeiend aantal studies aangetoond worden. Maar wat vertellen die precies?

Impact op cholesterol
Sommigen wijten de voedingswaarde en gezondheidsaspecten aan het feit dat het hier eigenlijk om een sap gaat, terwijl het gros van de oliën afkomstig is van zaden, pitten en kernen. De meest gekende eigenschap van olijfolie is dat ze het gehalte aan slechte LDL-cholesterol kan verlagen en tegelijk het gehalte aan HDL-cholesterol verhoogt.

Strijdwapen tegen kanker
Olijfolie is tegelijkertijd erg rijk aan vitamine E en anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. Een studie van de universiteit van Barcelona toont aan dat de olie zelfs bepaalde kankers kan belemmeren. Ze zou een gen blokkeren dat de groei van tumoren bij borstkanker veroorzaakt en zet ook proteïnes die zorgen voor het overleven van de kankercellen, op non-actief.

Goed voor huid en tegen ontstekingen
Een andere Spaanse studie claimt dat olijfolie een gen afremt dat het verharden van de aderwanden veroorzaakt. En nog andere verwijzen naar gunstige effecten voor de huid, het metabolisme en de spijsvertering. De olie zou ook zorgen voor een betere opname van mineralen en kalk. Onderzoekers troffen er ook oleocanthal in aan, een stof die een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft die sterk gelijkt op het geneesmiddel Ibuprofen.

En uiteraard spreken ook de positieve resultaten over de gezondheid van wie een Mediterraans dieet volgt boekdelen.