Blijf op de hoogte van Bionews

Hoe maagdelijk is de olijfolie?

Kwaliteit en types olijfolie
De voorwaarden waaraan olijfolie moet voldoen om vierge of extra vierge op het etiket te kunnen vermelden, zijn vastgelegd in Europese normen. Die zijn er ook voor kenmerken als zacht, fruitig en intens.

Vierge en extra vierge verwijzen naar de zuurtegraad van de olie. Zo mag de zuurtegraad van extra vierge olijfolie max. 0,8° bedragen en die van vierge max. 2°. Olie met een zuurtegraad hoger dan 2° wordt ‘lampante’ (lampolie) genoemd en is niet geschikt voor consumptie. Naast de aciditeit, worden ook peroxides, wasgehalte en dergelijke gemeten om een van de labels toegewezen te kunnen krijgen.

Evaluatie smaakpanel

Gereputeerde aanbieders van hoogwaardige olijfolie testen hun olijfoliën ook in een smaakpanel dat eventuele fouten (fermentatie, ranzigheid, schimmelsmaak, aardesmaak, wijnachtigheid, azijnachtigheid, zuur, bitter, metaalsmaak,…) onder de loep neemt. Wie enkel kwaliteitsoliën wil aanbieden, is ongenadig voor elke lichte fout in de extra vierge kwaliteit. Bij de ‘vierge’ olie worden kleine afwijkingen getolereerd.

Smaken verschillen

Na het zoeken naar fouten wordt de smaak van de olie geëvalueerd op vlak van fruitigheid, bitterheid en pikantheid. Opvallend is dat heel extreme waarden die door de consument als onaangenaam worden ervaren, in dit deel van de smaaktest niet als fout worden aanzien, maar als eigenschap. Olijfoliën met een extreem smakenpalet hebben slechts beperkte afzetmogelijkheden, meestal bij kenners.

Onbevooroordeeld beslissen
Om zo objectief mogelijk te kunnen oordelen, laten de smaakpanelleden hun smaakbeoordeling regelmatig ‘kalibreren’. Echte olijfoliespecialisten van producentenorganisaties beoordelen smaakpanels bij distributeurs om te zien of hun oordeel nog steeds aansluit bij de norm.

Zacht, fruitig of intens

In de West-Europese landen verkiezen consumenten de zachte varianten. Nochtans kan fruitige olijfolie net voor extra smaak en pit zorgen bij het bereiden van salades. En ook

qua voedingswaarde scoren fruitige, intense en meer bittere olijfoliën iets beter door hun hogere polyfenolengehalte.

De gemiddelde consument overtuigen om een andere olijfolie dan de gebruikelijke te kopen, blijkt niet evident maar door verschillende varianten uit te proberen, valt hij misschien wel voor de bijl.