Blijf op de hoogte van Bionews

Europa in de ban van olijfolie

Tal van plantaardige oliën zijn een verrijking in de bereiding van onze maaltijden en zorgen voor essentiële voedingsstoffen. Maar dankzij haar uitzonderlijke kwaliteiten en ruime beschikbaarheid is olijfolie de koningin van de tafeloliën.

Stilstand na een sterke groei

De olie die vroeger louter in de landen rond de Middellandse Zee courant gebruikt werd, begon  dankzij promotiecampagnes en subsidies van de Europese Gemeenschap in de jaren ’80 aan een onstuitbare opmars naar het Noorden. De Europese Unie stond daarna in voor ruim 70% van alle consumptie van olijfolie in de wereld.

Door toegenomen concurrentie van andere oliën stagneerde de consumptie van olijfolie later in de landen waar ze eerder zo geliefd was. Enkel in het Verenigd Koninkrijk leek de groei niet te stoppen.

Producerende landen

Spanje voert de lijst aan van wereldwijd meest producerende landen en levert jaarlijks 1,2 miljoen ton olijfolie. Vooral de Zuid-Spaanse regio Andalusië is het onbetwiste centrum, 60% van de grond is er bezet door olijfbomen, goed voor 80% van de totale Spaanse productie.

Na Spanje volgen Italië en Griekenland met respectievelijk ca. 500.000 ton en 350.000 ton olie. Buiten Europa zijn Syrië en Tunesië de grootste leveranciers met om en bij de 150.000 ton per jaar. Opmerkelijk is dat Italiës olijfolieverbruik groter is dan haar productie. Het tekort compenseert men met grotendeels met import uit Spanje en Tunesië.

Frankrijk speelt een veel kleinere rol. Sinds de strenge winter van 1956 90% van alle Franse olijfbomen doodde, is de productie er vrij beperkt. Cijfers van de International Olive Oil Council wijzen in de richting van 5000 ton olie. Emile Noël, een bekende naam in de wereld van de biologische keukenoliën, was een van de olijfboeren die getroffen werd door de catastrofe. Hij besliste toen om zich voortaan toe te leggen op de import van olijfolie en andere oliën.

Variëteiten

De olijven komen allen van de Europese olijfboom (Olea Europea), maar de diversiteit is immens. In Italië alleen al zijn er meer dan 400 verschillende variëteiten. En ook in andere landen is er heel wat verscheidenheid.