Blijf op de hoogte van Bionews

Diversiteit aan granen bij biologische pastaproducenten in Italië

In Marche, een regio in Midden-Italië, wordt een ruim aanbod biologische tarwe en spelt geteeld.
De coöperatieven ‘Montebello’ en ‘La Terra e il Cielo’ verwerken naast het moderne en wijdverspreide tarwe en spelt ook tarwevariëteiten zoals Senatore Cappelli, Graziella Ra, Taganrog en Triticum dicoccum in hun pasta’s.

Hoger eiwitgehalte
Die ruime verscheidenheid aan tarwesoorten zorgt voor meer biodiversiteit in de biolandbouw en voor deegwaren met meer smaak, een betere verteerbaarheid en ook hoger eiwitgehalte. Biologisch graan heeft normaal een wat lager eiwitgehalte  (glutengehalte) dan zijn met chemische meststoffen (stikstof) ‘gedopeerde’ gangbare variant. Dat vertaalt zich vervolgens in een lager eiwitgehalte. Door net voor andere tarwevarianten te kiezen wordt dit in de Marche dikwijls gecompenseerd.

Antieke en supergranen
Het gevarieerde aanbod van beide coöperatieven omvat een rijke waaier aan spelt en tarwesoorten:

Senatore Cappelli is een tarwe met een hoog eiwitgehalte en een veelgeprezen smaak dat tot wel 180 cm hoog kan groeien. Het is genoemd naar een Italiaans senator uit de regio die de landbouw begin twintigste eeuw moderniseerde.

Emmertarwe (Triticum Dicoccum) is een oude variant van de moderne spelt die rijk is aan vezels en eiwitten. Marche is een van de weinige regio’s in Europa waar die geteeld wordt.

Graziella Ra wordt geteeld door Montebello. Deze antieke tarwe is afkomstig uit een Egyptisch graf en werd door een archeoloog meegebracht naar Italië. Het ras is bijzonder rijk aan eiwitten, minerale zouten en selenium.

Taganrog is een durum tarwevariant afkomstig uit Oekraïne. Het scoort met een hoog eiwitgehalte en is rijk aan vitamines en mineralen. Deze tarwe valt op door de hoogte die het kan bereiken en de kwaliteit van het graan, de opbrengst is echter lager dan bij andere soorten.

Etrusco. Deze eiwitrijke variant werd teruggevonden in een Etrukisch graf nabij Volterra (Toscane) en is eveneens rijk aan vitamines en mineralen. Door zijn eenvoudige biologische structuur is het populair bij mensen die moeilijk tarwe verteren of gevoelig zijn voor gluten.