Blijf op de hoogte van Bionews

Bruno Sebastianneli (biopastaproducent La Terra e il Cielo): "betere bodemvruchtbaarheid en mooiere landschappen"

In de Midden-Italiaanse streek Marche telen een honderdtal landbouwers van de coöperatieve ‘La Terra e il Cielo’ onder meer graan voor verwerking in de deegwaren van hun gelijknamige merk.

Bruno Sebastianelli is directeur van het moederbedrijf dat instaat voor de transformatie van de grondstoffen en de verkoop van de afgewerkte producten in Italië en op de exportmarkt. “Onze coöperatieve biedt de landbouwers betere afzetmogelijkheden voor hun producten en vooral meer garantie op een correcte prijs. We laten de grondstoffen van onze leden verwerken in consumentenproducten. Onze grote specialiteit is artisanale en kwaliteitsvolle deegwaren maar we hebben ook pastasauzen en granenkoffie in ons gamma.”

Stevige concurrentie

Volgens Sebastianelli doet de biologische graanteelt het goed maar vormen de sterke prijsschommelingen een probleem. “In samenwerking met landbouwingenieurs bepalen we elk jaar een prijs die fair is en hen in staat stelt om te allen tijde een normale winstmarge te hebben. Maar het is niet altijd eenvoudig  om op te boksen tegen de soms erg lage prijzen van andere biopasta die gemaakt is met goedkopere granen uit Oost-Europa, Azië of Zuid-Amerika.”

Kwaliteitslabel
Het label ‘Italiano Bio & Equo’ moet de Italiaanse bioconsument dan ook duidelijk maken dat hij bij ‘La Terra e il Cielo’ pasta van eigen bodem koopt en dat de landbouwers er een eerlijke prijs voor krijgen. “We dragen ook bij aan de milieubescherming hier in de streek en wie hier rondtrekt zal dat ook merken. Op plaatsen waar  biolandbouwers aan het werk zijn, ziet het landschap er beter verzorgd uit.” Tegelijkertijd stelt Bruno Sebastianelli ook vast dat de gangbare telers meer moeilijkheden krijgen met hun teelt. “De ondergrond verschraalt en ik heb de indruk dat men meer chemie moet gebruiken.”

Marche landschap2

De bodemkwaliteit bij de biologische boerderijen is er beter aan toe. “Men combineert hier voedergewassen en veeteelt met graanculturen (harde tarwe, oude graan- en tarwevariëteite gerst). De wisselteelt van graan gebeurt er in combinatie met luzerne, veldbonen, erwten, kikkererwten, bonen en linzen. Het rotatiesysteem houdt de bodemvruchtbaarheid optimaal, beperkt de groei van onkruid en het voorkomt ook vervuiling in het grondwater”, vertelt Bruno Sebastianelli.

De lokale en biologische teelt uit de Marche regio lijkt dan ook garant te staan voor een prima kwaliteit.